Căsuţa de vis: din pământ, fără curent, cu încălzire centrală şi costuri zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 12 ani de stat în Canada, arhitecta timişoreană Ileana Mavrodin a reinventat casa de lut. Arhitecta a construit în localitatea Sasca Montană o casă din pământ, pe malul râului Nera, într-o zonă de vis. Conceptul prinde din ce în ce mai mult la familiile tinere din România, mai ales că o astfel de casă presupune investiţii minime. Mai mult, fumul cuptorului construit din cărămidă oferă încălzire centralizată.

Zona turistică Cheile Nereri se dezvoltă de la an la an şi schimbă faţa localităţilor din împrejurimi în bine. Suflul nou îl aduc însă privaţii care încearcă să ofere turiştilor condiţii civilizate. Autorităţile judeţene nu au găsit bani pentru ca drumul de acces spre chei să fie acceptabil. După un slalom printre craterele din asfalt am ajuns la Sasca Montană. Aici am întâlnit-o pe Ileana Mavrodin. Echipată cu cizme şi bagaje cât pentru un weekend, arhitecta ne-a întâmpinat dornică să ne arate casa în care a investit enorm, nu bani, ci suflet.

„Am venit într-o vacanţă cu o carte. Am venit cu prietenii şi am văzut că este terenul lutos. Pur şi simplu am trasat un cerc pe pământ, iar de aici a început construcţia”, reeditează Ileana Mavrodin începuturile de acum şase ani. Acesta nu a putut da o cifră a investiţiei, dar a sigurat că proprietarii pot avea costuri minime. Pe Ileana Mavrodin a costat-o maximum 2.000 de euro, aici fiind inclus şi preţul terenului. „Căsuţa poate să coste foarte puţin dacă pui tu efortul pentru că foloseşti materiale locale şi de multe ori refolosibile. Paiele sunt pe gratis de multe ori ţăranii se bucură să ţi le dea”, a mai explicat Ileana Mavrodin.

Citeşte cum poate fi construită casa din lut, cum se folosesc materialele şi care sunt beneficiile construcţiei, mâine în



Vezi etapele construcţiei: sursa www.casa-verde.ro

Macheta şi ţăruşii care delimitează conturul fundaţiei



Fundaţia este gata şi de aici începe practic "zidirea" casei cu lut, paie şi nisip





Pereţii au o grosime de 60 de centimetri, iar pe acoperiş se punte iarba decopertată la săparea fundaţiei









ziar rulat adevărul
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite