Austriecii pun frână în drum spre schi: Atenţie la amenzile drastice pentru cei care nu respectă legea pe autostrăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia din Austria este vigilentă când vine vorba de respectarea regulilor
Poliţia din Austria este vigilentă când vine vorba de respectarea regulilor

Şoferii români care ajung pe autostrăzile din Austria trebuie să fie foarte atenţi la regulamentul rutier riguros. Pe lângă bucuria zăpezii, a unor pârtii îngrijite şi condiţii de excepţie, o astfel de excursie poate aduce şi amenzi considerabile.

Chiar dacă suntem la mijlocul lunii noiembrie, au început să se deschidă pârtiile din Alpi. Numeroşi turişti români îşi pregătesc deja schiurile pentru excepţionalele pârtii austriece, alţii îşi fac planurile pentru Crăciunul vienez sau pentru Revelionul pe pârtie. Românii trebuie, însă, să fie atenţi la regulamentul rutier austriac şi la unele modificări aduse acestuia. 

Vasile Onofrei, consulul onorific al Austriei, de la Timişoara, a oferit şoferilor câteva sfaturi de care este bine să ţină cont în călătoriile lor.


„În Austria, optica e alta. Atât din punctul de vedere al şoferilor vizavi de legislaţia rutieră, cât şi al poliţiştilor, când vine vorba de aplicarea legii. Legislaţia e mult mai drastică decât în România, unde, din păcate, ştim că nu se prea respectă nimic“, a declarat Vasile Onofrei.

Chiar dacă în Austria viteza maximă pe autostrăzi este de 130 de kilometri pe oră, în faţa şoferilor, pe panourile electronice, pot apărea, aparent fără niciun motiv, limitări de viteză. 


ATENŢIE LA INDICATOARELE DE MEDIU

Ads not by this site


Pe lângă reducerea vitezei sub 100 de kilometri pe oră, va apărea scris şi IG-L (abrevierea de la „Immissionss-chutzgesetz Luft“- care se traduce „Lege pentru protecţia aerului împotriva emisiilor poluante“). Este vorba de un nou regulament pentru reducerea poluării. Când vedeţi acest semn, este bine să îl respectaţi cu sfinţenie.
 

„Şoferii trebuie să ştie că, pe lângă indicatoarele fixe, trebuie să fie foarte atenţi la indicatoarele mobile, electronice. Acolo apar restricţiile de viteză. Atenţie la indicatoarele de mediu. Când apare semnul cu IG-L, se semnalizează depăşirea limitelor admise de poluare. Atunci, şoferul este obligat să reducă viteza, care are efectul de a reduce poluarea. Măsurătorile se fac cu ajutorul unor senzori montaţi pe autostradă. Sunt semnalizări şi pentru depăşirea limitei de zgomot“, a mai spus Vasile Onofrei.
 

Semnul care atenţionează şoferii că s-a depăşit limita admisă la poluare

Ads not by this site


Dacă depăşiţi limita de viteză în momentul în care aveţi semnul IG-L, amenzile nu vor fi cele obişnuite pentru o simplă infracţiune rutieră, ci sunt realmente drastice. Plătiţi pentru nerespectarea mediului înconjurător până la 2.180 de euro. Aşadar, atenţie mare, austriecii nu se joacă atunci când vine vorba de mediu.


„Trebuie să fie atenţi şoferii şi la restricţiile de circulaţie, din cauza condiţiilor meteo. Sunt restricţii şi atunci când trec maşinile de deszăpezire. De obicei sunt trei maşini care deszăpezesc în trepte. Dacă primiţi amendă, trebuie să ştiţi că Austria respectă normele din Uniunea Europeană, care spune că amenda trebuie trimisă la om acasă. Acum depinde de fiecare land. Dar cei amendaţi vor primi înştiinţarea acasă în România“, a adăugat Onofrei.

AMENZILE POT AJUNGE LA 5.000 DE EURO
 

Pentru nerespectarea regulilor de circulaţie, în Austria sunt amenzi mari. În perioada de iarnă nu te poţi hazarda să pleci în Alpi cu maşina nepregătită pentru iarnă sau cu instalaţia de climatizare defectă. Nu trebuie să lipsească utilaje pentru deszăpezire (lanţ, lopată) şi cauciucurile de iarnă. Lipsa lor va aduce amenzi mari, pentru că în Austria se fac controale foarte des. 


„La unele controale tematice sunt oprite absolut toate maşinile, sunt trase în parcare, iar timp de 15 de minute poliţiştii îţi controlează documentele şi starea tehnică a maşinii“, a afirmat Vasile Onofrei. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii de la 1 noiembrie până în 15 aprilie. Nu există regula din România care spune că trebuie să ningă pentru a echipa vehiculul corespunzător.
 

Ads not by this site

Austria


Amenzile pentru cele mai neînsemnate abateri de la regulile de circulaţie încep de la 35 de euro. Conform legislaţiei rutiere din Austria, abaterile grave, care periclitează viaţa altor persoane aflate în trafic, pot costa şi 5.000 de euro!


ŞI AMENZILE DE LA PARCĂRI VIN ACASĂ
 

Mulţi au tendinţa să ignore plăţile pentru parcare, acolo unde acest lucru se impune, crezând că nu au domiciliul în Austria şi nu pot să păţească nimic. Vestea proastă este că amenzile sunt trimise în România, iar în ultima perioadă firmele care au de recuperat bani au angajat avocaţi la noi în ţară pentru a-i pune la plată pe cei care nu au respectat regulile.


„Asta pot să vă spun din postură de avocat. Firmele din Austria, care deţin parcări, vor să îşi recupereze datoriile pentru amenzile neachitate şi apelează la firme de avocatură din România. Există un organism la nivel european care se ocupă de recuperarea datoriilor. Nu e admis să pleci şi să nu plăteşti“, a spus Onofrei.


O altă problemă pe şoselele din Austria este atenţia deosebită asupra celor care transportă schiurile. Multe mărci de maşini sunt dotate cu portbagaje externe speciale pentru schiuri. „Acum nu trebuie neapărat ca portbagajul extern să fie omologat pentru tipul de maşină. Dar în niciun caz nu se permit improvizaţii. Vă daţi seama ce tragedii pot apărea dacă se desprind schiurile şi cad pe autostrada pe care se circulă cu 130 de kilometri pe oră. De asta sunt foarte atenţi austriecii“, a mai spus consulul onorific al Austriei la Timişoara.

Austria

Ads not by this site


Cele mai importante destinaţii turistice pentru schi din Austria sunt Tirolul  - paradisul de iarnă din inima Alpilor, atât pentru sportivi pasionaţi cât şi pentru familii, regiunea de schi de la Insbruck, Ötztal, Zell am see - Kaprun, landul Salzburg, Dachstein – cu pârtii de campionat mondial, Gastein, Abtenau, Alberg- leagănul schiului Alpin, Hochkönig, Wiessensee,  regiunile Carintia şi Stiria, dar şi multe altele.

Vinieta pentru Austria se găseşte şi în Ungaria
 

 Reţeaua de autostrăzi şi şosele naţionale din Austria este foarte bine dezvoltată, iar staţiunile sunt uşor accesibile cu maşina. Atenţie însă la vinietă! Autostrăzile se plătesc şi nu pot fi accesate fără a avea vinietă. Puteţi cumpăra vinietele de la cluburile auto OAMTC şi ARBO, de la tutungerii şi de la benzinării. Vestea bună este că vignetele pot fi achiziţionate şi din Ungaria.

Spre exemplu, cei care intră pe la Mako, vor găsi viniete la benzinăria OMW de acolo. Acestea pot fi cumpărate de la toate benzinăriile respectivei companii.
 

Vinietă Austria

Pentru autoturisme de până la 3,5 tone, vinieta pe un an costă 80,60 euro. Pentru două luni, preţul este de 24,20 euro, iar pentru o singură zi 8,30 euro. Pentru cei care se deplasează cu motocicleta, costurile sunt: 33,10 euro pe an, 12,10 euro pe două luni şi 4,80 de euro pe zi.

Austria


Credit foto: wikipedia, porchebahn.wordpress, skyscrapercity


Citiţi şi: 
 

Austria este şi pentru acest an destinaţia de iarnă nr. 1 pentru schiorii români

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite