Annie Ernaux a fost la Timișoara în anii '90. Impresii despre laureata Nobel pentru Literatură: „Nimic memorabil“ VIDEO

0
Publicat:

Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2022, a fost în România, la Timișoara, la mijlocul anilor '90. Literatul Vasile Popovici a participat la întâlnire, dar nu a fost deloc impresionat.

Annie Ernaux
Annie Ernaux

Scriitoarea Annie Ernaux, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2022, „pentru curajul și acuitatea clinică cu care ea descoperă rădăcinile, îndepărtările și reținerile memoriei personale”, a vizitat Timișoara în urmă cu aproximativ 15 ani.  

Ea a venit la Universitatea de Vest ca invitată a Centrul Cultural Francez (astăzi se numește Institutul Francez). Despre vizita scriitoarei din Franța la Timișoara puțină lume își mai aduce aminte.  

La acel eveniment a participat scriitorul și diplomatul Vasile Popovici, fost ambasador al României în Portugalia (2006 - 2011) și Maroc (2011 - 2016), profesor universitar la Universitatea de Vest din Timișoara.  

Annie Ernaux, premiul Nobel pentru Literatură 2022, cu cărțile ei subțirele, numai bune să le citești pe tren când știi pe de rost peisajul, a fost la Timișoara prin 1996 sau '97, invitată de Beatrice Angrand, directoarea de atunci a Centrului Cultural Francez, cum se numea încă Institutul francez, dacă nu mă înșel. Întâlnirea cu un public puțin numeros, nu eram acolo mai mult de 30 de persoane, a avut loc la UVT, în fosta sală de consiliu de la etajul I, azi remodelată”, a scris Vasile Popovici pe pagina sa de Facebook.  

Vasile Popovici FOTO arhivă Adevărul
Vasile Popovici FOTO arhivă Adevărul


Scriitorul timișorean nu a fost însă deloc impresionat de Annie Ernaux.  

Nimic special, nimic memorabil. O figură clorotică, de blondă cu ten transparent, cu o față imobilă de om ce se teme să-și descompună masca lipsită de fard, atent construită pentru a fi privită ca o pictură din Renaștere. Din politețe, am citit pentru ocazie romanul <Une femme>, pe care l-am uitat cu desăvârșire”, își amintește Vasile Popovici, profesor universitar, titlularul cursurilor de literatură franceză modernă la UVT.  

Cine este Annie Ernaux

Annie Ernaux s-a născut în 1940 şi a crescut în orășelul Yvetot din Normandia, Franța, părinţii ei având un magazin alimentar şi o cafenea. A scris peste zece cărți în care a explorat teme ca inegalitatea socială, sexualitatea sau boala, fiind considerată o luptătoare pentru drepturile femeilor.

A debutat în 1974, cu romanul autobiografic „Les Armoires vides”, în care recreează un avort ilegal prin care trecuse. În 1983 a urmat „La Place”, o altă autobiografie, de această dată concentrată asupra maturizării și a relației cu tatăl ei. Unele dintre cele mai notabile dintre operele sale sunt însă „L’Evénèment”, publicată în 2000, și „Les Années”, publicată în 2008. 

În „L’Evénèment”, scriitoarea rememorează anii de studenție în care viața ei ia o turnură dramatică după ce rămâne însărcinată. Are de ales între a face un avort ilegal în Franța anilor ’60 și a-și continua studiile sau a păstra copilul ca tânără mamă singură și a renunța la facultate și la cariera de scriitoare.

„Les Années” este o frescă socială întinsă pe șase decenii, în care scriitoarea împletește istoria factuală de după cel de-al Doilea Război Mondial cu istoria personală.

Trei dintre romanele lui Annie Ernaux sunt în pregătire la Editura Pandora M, în cadrul colecției „Anansi. World Fiction”: „Pasiune simplă” și „Confesiunea adolescentei”, care vor fi publicate în această toamnă, și „Anii”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite