Premiul Nobel pentru Literatură: un nume mare sau unul necunoscut?

0
Publicat:

Un mare nume neglijat până acum sau o nouă descoperire după ce doi autori au ieşit din umbră prin magia celui mai faimos premiu? Nobelul pentru literatură este decernat joi de Academia Suedeză, mai imprevizibilă ca oricând, relatează AFP.

Nobelul pentru literatură este decernat joi Foto EPA EFE
Nobelul pentru literatură este decernat joi Foto EPA EFE

Răspunsul cu numele celui, sau celei, care le va succeda romancierului britanic de origine tanzaniană Abdulrazak Gurnah (2021) şi poetei americane Louise Glück (2020) va veni în jurul orei 13:00 (11:00 GMT), fiind anunţat la Stockholm.

Criticii şi pasionaţii de pronosticuri sunt împărţiţi în două tabere în acest an: pe de o parte cei care văd premiile recente drept o confirmare a faptului că Academiei nu-i plac scriitorii cunoscuţi, mai ales când aceştia au deja o mulţime de cărţi, pe de alta cei care cred că Academia ar putea varia prin încoronarea unui autor, sau a unei autoare, de renume mondial, sau cel puţin de pe lista numelor vehiculate în mod obişnuit, notează AFP.

Academia Suedeză îşi revine dintr-o îndelungată criză, după un scandal #MeToo în 2018 şi decernarea unui controversat Nobel în anul următor scriitorului austriac Peter Handke, cu poziţii pro-Miloşevici.

Renumită - şi criticată - pentru alegerile sale masculine şi eurocentrice, Academia Suedeză a încununat de atunci, succesiv, o autoare americană şi un scriitor născut în Zanzibar a cărui operă se concentrează pe chinurile exilului şi refugiaţilor, pe anticolonialism şi antirasism.

Juriul Nobel insistă în mod regulat asupra faptului că premiul său nu este nici politic, nici supus regulilor de paritate sau de diversitate etnică, singura garanţie fiind aceea a calităţii operei.

Însă, "Academia este acum în mod evident preocupată de imaginea sa în ceea ce priveşte diversitatea şi reprezentarea de gen într-un mod cu totul diferit decât înainte de scandalul din 2017-2018", a explicat pentru AFP Bjorn Wiman, şeful departamentului de cultură al cotidianului suedez Dagens Nyheter.

"Cred că anul acesta ne putem aştepta la un nume mai cunoscut, după surpriza de anul trecut", a prezis el.

De bun augur pentru japonezul Haruki Murakami, pentru americana Joyce Carol Oates ori pentru compatriotul acesteia Cormac McCarthy, sau chiar pentru scriitoarea canadiană Margaret Atwood, autori ale căror nume au fost vehiculate de numeroase ori până în prezent în pronosticuri.

Houellebecq, favoritul pariorilor

După doi laureaţi bine primiţi, Nobelul ar putea face o alegere ce ar putea stârni polemici, favoritul din acest an al pariorilor fiind francezul Michel Houellebecq - cunoscut pentru remarcile sale controversate referitoare la islam, printre altele.

Cu excepţia cazului în care Academia îl va recompensa pe autorul britanic Salman Rushdie, cunoscut îndeosebi pentru "Versetele satanice", victimă a unei tentative de asasinat în luna august.

O altă alegere foarte politică în contextul războiului din Ucraina ar fi recompensarea rusoaicei Ludmila Uliţkaia, exilată la Berlin şi adversară declarată a lui Vladimir Putin. Numele său a fost deseori menţionat în ultimii ani, la fel ca şi cele ale autorilor Peter Navas şi Laszlo Krasznahorkai din Ungaria, ale scriitoarelor Annie Ernaux şi Maryse Condé din Franţa, ale norvegienilor Jon Fosse şi Karl Ove Knausgaard, ale kenyanului Ngugi wa Thiong'o şi croatei Dubravka Ugresic, ale autoarei Anne Carson din Canada şi israelianului David Grossman sau ale americanilor Thomas Pynchon şi Don DeLillo.

Cu excepţia cazului în care un reprezentant din Asia, care nu a mai primit niciun Nobel după reuşita chinezului Mo Yan, în urmă cu zece ani, va câştiga în 2022.

Observator acerb al societăţii chineze, fapt ce i-a adus probleme cu cenzura, Yan Lianke ar putea reprezenta o alegere care ar enerva regimul de la Beijing, la fel ca şi cea a autorului Lao Yiwu (pseudonim Lao Wei), supranumit "Soljeniţîn-ul chinez". Compatrioata lor Can Xue este, de asemenea, considerată demnă de un Nobel.

În timp ce principalele ţări occidentale au acumulat până în prezent mai multe distincţii Nobel pentru literatură - Franţa, în frunte (15) - uriaşi precum China (cu excepţia lui Gao Xingjian, naturalizat francez) şi India (Rabindranath Tagore, în 1913) au un singur premiu. Poet şi autor de jurnale de călătorie, indianul Vikram Seth este menţionat drept capabil să reducă această diferenţă.

Într-o perioadă subminată de suspiciuni de scurgeri de informaţii, instituţia suedeză are grijă să păstreze secretul până la final, apelând la diverse stratageme pentru ca nimic să nu fie demascat şi mergând până într-acolo încât confidenţialitatea deliberărilor să fie păstrată timp de 50 de ani.

Singura certitudine este că listele cu nume sunt scurtate pe măsură ce se apropie data anunţării laureatului celui mai faimos premiu literar.

Pe "lista scurtă" figurează ultimele cinci nume aflate în competiţie pentru acest premiu.

Seria distincţiilor Nobel din acest an continuă vineri cu mult aşteptatul premiu pentru Pace, singurul acordat la Oslo. Un premiu asociat cu Rusia sau Ucraina sau unul legat de protejarea climei se numără printre favoriţii pronosticurilor.

Seria Nobel se va încheia lunea viitoare cu premiul pentru economie, adăugat în 1969 celor cinci premii tradiţionale prevăzute în testamentul lui Alfred Nobel.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite