131 de ani de la naşterea unui geniu bănăţean: Bartók Béla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steaua lui Bela Bartok pe "Walk on fame-ul" timişorean
Steaua lui Bela Bartok pe "Walk on fame-ul" timişorean

Compozitorul şi pianistul maghiar Bartók Béla s-a născut pe 25 martie 1881 la Sânnicolaul Mare. Acesta are o stea pe Alea Muzicienilor din faţa Filarmonicii Banatul

Bartók Béla a fost fără îndoială unul din cei mai renumiţi compozitori şi pianişti din lume. Muzicianul este unul din personajele cu care bănăţenii se pot mândri. Bartók s-a născut pe 25 martie 1881 la Sânnicolaul Mare, în perioada în care Banatul aparţinea Ungariei. Primele lecţii de pian le-a primit de la mama sa. Din 1899 a studiat la Pesburg, astăzi Bratislava şi la Academia Regală de Muzică din Budapesta, unde între 1908-1934 a lucrat ca profesor de pian.

Începând din 1905, Bartók Béla studiază tot mai mult muzica populară maghiară, românească şi cea ţigănească. “Cântece populare româneşti din Comitatul Bihor”, în 1913, “Cântece populare din Maramureş”, în 1923, “Melodien der Rumenischen Colinde”, în 1935 sau “Dialectul muzical al românilor din Hunedoara”, sunt colecţiile compozitorului maghiar despre folclorul românesc.

Între 1922-1936 a susţinut peste 40 de concerte în Ardeal, Banat şi la Bucureşti.

Liceul cu predare în limba maghiară din Timişoara poartă numele marelui muzician Bartók Béla, care are o stea şi pe Alea Muzicienilor de pe “Walk on fame-ul” din faţa Filarmonicii Banatul.

Bartók Béla a murit bolnav de leucemie pe 26 septembrie 1945 în New York.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite