Târgu-Mureş: Cele mai tari scurtmetraje se văd la festivalul Alter-Native 18

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul "Biblioteque Pasqal" va putea fi urmărit la Palatul Culturii foto stumbleupon.com
Filmul "Biblioteque Pasqal" va putea fi urmărit la Palatul Culturii foto stumbleupon.com

Potrivit programului, în concurs se vor afla 26 de filme de ficţiune, 21 de filme de animaţie, patru documentare şi un film experimental. La ediţia de anul acesta, România şi Franţa vor fi reprezentate de câte 7 scurtmetraje, Ungaria de 6, iar invitatul de onoare al festivalului este Slovenia.

Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului de scurt-metraje „Alter-native” va fi găzduită între 3 şi 7 noiembrie de Palatul Culturii din Târgu-Mureş şi aduce în faţa publicului cinefil producţii de mare calitate artistică. Ediţia 2010 va debuta miercuri cu vizionarea unor filme artistice maghiare, cum ar fi „Ultimul raport despre Anna”, de Mészáros Márta, „Aşa cum sunteţi”, de Makk Károly, precum şi documentarul „Puskás, Hungary”, de Almási Tamás.

Deschiderea oficială este programată în 4 noiembrie, după trei serii de vizionări a celor 52 de producţii intrare în concurs, dintre cele 689 înscrise la preselecţie.

Cele 52 de filme provin din 17 ţări, fapt care subliniază caracterul internaţional al manifestării cineatice mureşene. Juriul, format din regizori şi producători din România, Slovenia şi Ungaria, va selecta cele mai bune filme, care apoi vor fi prezentate spectatorilor aflaţi în sală.

Filme şi concerte la Palatul Culturii

Cred că printre cele mai interesante filme care vor putea fi urmărite la ediţia din acest an se numără „Bibliotheque Pascal”, o producţie ungaro-germană propusă pentru nominalizare la Premiile Oscar şi aflată în premieră în Târgu-Mureş. Să nu uităm nici de „Tot ce-mi place”, din Polonia, de asemenea propus pentru Oscar. Ar mai fi „Pescuitul sportiv”, „Eva” de Adrian Popovici şi multe altele, care merită atenţia cinefililor mureşeni”, ne-a declarat Fodor Marta, coordonatoare în cadrul festivalului.

Vizionarea filmelor înscrise în concurs, precum şi a altor aproximativ 20 de filme artistice, filme studenţeşti şi documentare va continua până în data de 7 noiembrie inclusiv, când în Sala Mare a Palatului Culturii vor fi proiectate publicului mureşean şi scurtmetrajele premiate, începând cu ora 11.00.

Pe lângă programul de concurs, cinefilii pot urmări filmele artistice „Pâine şi lapte”, de Jan Cvitkovič din Slovacia, „Antigoné”, de Jakab-Benke Nándor (filmul este o coproducţie România-Ungaria n.r.), precum şi filme realizate în Tabăra Internaţională de Creaţie Filmtett-Duna Műhely, cum ar fi „Subterfugii”, realizat de Dyga Zsombor.

Pe lângă filme, Alter-Native promoveză cultura în general, astfel că în cadrul manifestării vor fi programate concertele trupelor  Földes László Hobo (din Ungaria, în 3 noiembrie n.r.), Impera Band (din România, în 4 noiembrie n.r.), Pál Utcai Fiúk (din Ungaria, în 4 noiembrie) şi Marcian Petrescu & Trenul de noapte (în 5 noiembrie).

Preţul unui bilet pe o zi la festivalul de scurtmetraje este de 10 lei, iar un abonament pentru toate cele cinci zile de Alter-Native va putea fi cumpărat la casa de bilete a Palatului Culturii cu 30 de lei.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: 

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite