Sute de maghiari au protestat la Târgu Mureş faţă de închiderea unui liceu romano-catolic. Ungaria ameninţă să rupă relaţiile diplomatice cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni au protestat miercuri, 6 septembrie, în faţa Prefecturii Mureş pentru funcţionarea unui liceu catolic desfiinţat de o hotărâre judecătorească definitivă din iunie 2017. Desfiinţarea acestei şcoli a determinat Guvernul Ungariei să-şi retragă sprijinul pentru aderarea României la OCDE şi a convocat ambasadorul României la Budapesta.

Sute de persoane au participat miercuri după-amiază, 6 septembrie, de la ora 18.00, în faţa Prefecturii Mureş, la un miting de protest.  

Timp de aproape o oră, etnicii unguri au rostit discursuri în maghiară şi română prin care au cerut ca Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, desfiinţat prin hotărâre judecătorească în vara aceasta, să fie repus în funcţiune.

Instituţia de învăţământ din Târgu Mureş constituie mărul discordiei într-un conflict diplomatic uriaş, care a debutat în după-amiaza zilei de miercuri, 6 septembrie. Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta. Guvernul condus de Victor Orban anunţă că a luat această decizie după suspendarea înfiinţării unui liceul catolic la Târgu Mureş.

De la scena amenajată în faţa clădirii Prefecturii Mureş, reprezentanţi ai părinţilor şi ai clerului au solicitat Ministerului Educaţiei să rezolve situaţia.

„Nu vom permite să fie batjocorit şi periclitat viitorul copiilor noştri“, a spus un vorbitor. Cei care au luat cuvântul au mai afirmat că „situaţia a depăşit limita suportabilului“, se consideră „înşelaţi că nu au fost informaţi de deciziile instanţei“, că s-au săturat de „această stare de nesiguranţă“ (referitoare la şcoală) şi de declaraţii contradictorii ale autorităţilor româneşti făcând referire la acţiunile Prefecturii Mureş şi la cele al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Protestul a fost transmis live, credit video: Vakar Istvan, vicepreşedinte CJ Cluj

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş susţine că juridic vorbind Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş nu mai există, în urma unei decizii judecătoreşti definitive luate în iunie.

În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ, notează Agerpres în pagina electronică.

Îndemnul la protest, postat pe Facebook

Îndemnul la protest al lui Jakubinyi György, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, în limba română, postat pe contul de Facebook (şi trimis şi de UMDR pe e-mail), prin care se militează pentru funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş: 

„Dragi Fraţi şi Surori în Cristos!

Am mai explicat şi în trecut că Sfânta noastră Biserică nu/şi căută dreptatea de obicei pe străzi, ci în biserică, şi dacă este nevoie şi la tribunal. În situaţia actuală Statusul Romano-Catolic din Transilvania este nevoit ca să-şi caute adevărul într-o acţiune de avertizare publică pe străzi.

Codul de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice - recunoscut de Stat ca Statutul al Cultului Romano-Catolic recunoscut –scrie în canonul 794, § 1.: Datoria şi dreptul de a educa îi revin dintr-un motiv special Bisericii, căreia Dumnezeu i-a încredinţat misiunea de a-i ajuta pe oameni să poată ajunge la plinătatea vieţii creştine.
Pe terenul împlinirii acestui drept şi sarcini are şcoala în mod special importanţă enormă. De aceea ca eparhiot diecezan în sensul legilor Bisericii mele am obligaţii grav e pentru înfiinţarea şcolilor confesionale.

În acest sens am ceruit în ianuarie 2014 ca pe baza prescrierilor legale ale Ţării noastre să se restabilească la Târgu Mureş gimnaziul romano-catolic având un trecut mare considerabil.
Am semnat cu Ministerul Educaţiei în 2015 un protocol în care s-a declarat că România consideră mare valoare convingerea religioasă cu pornirea şcolilor confesionale ştiind că educarea religioasă ajută pe cetăţeni în evoluţia spirituală, morală şi culturală.

Aveam mare bucurie văzând că în septembrie 2015 şi-a început reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic şi am văzut cu satisfacţie că părinţii fără deosebire de confesiune în m are număr şi-au încredinţat copii la educare acestei şcoli.
Totodată am constatat cu durere că în toamna anului 2016 a fost contestată existenţa acestei şcoli. Iarăşi citez Codul nostru de Drept Canonic (canonul 797.): Părinţii trebuie să se bucure de libertate adevărată în alegerea şcolilor; de aceea, credincioşii trebuie să acţioneze ca societatea civilă să le recunoască părinţilor această libertate şi, respectând dreptatea distributivă, să o ocrotească chiar prin subvenţii.

Chiar de aceea stăm aici în această piaţă cu nedumerire câteva zile înaintea începerii anului şcolar. Căci Constituţia României garantează la fel dreptul la alegerea liberă a şcolii ca şi Codul de Drept Canonic al Bisericii. Guvernul României consideră o valoare reînfiinţarea şcolilor confesionale, totuşi şcoala noastră de doi ani reînfiinţată este acum stânjenită în funcţionare.

Noi cerem şi acum ceea ce am cerut şi am formulat deja la începutul anului 2014: şcoala noastră confesională să funcţioneze cu respectarea prescrierilor legale. Este vorbă de o şcoală aleasă de părinţii în libertate, şcoală, în care văd părinţii asigurată educarea adecvată a copiilor lor.

Avem încrederea că Guvernul României care a recunoscut Codul de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice ca Statutul de organizare a Cultului Romano-Catolic – în care este considerată şcoala confesională o valoare, care recunoaşte dreptul eparhiotului de a iniţia înfiinţarea şcolilor confesionale, care recunoaşte dreptul părinţilor la alegere liberă a şcolilor – nu va trece cu vedere manifestarea voinţei comune existentă şi manifestată şi acum că această şcoală trebuie să existe şi funcţioneze.
Dictatura comunistă a desfiinţa şi a respins în ilegalitate peste 40 de ani şcolile confesionale din Târgu Mureş. După schimbări au trecut deja 28 ani. În aceşti 28 de ani s-a restabilit statul de drept, valorile denegate, desfiinţate iarăşi s-au ivit. A făuri valori este datoria şi responsabilitatea fiecărui stat de drept. Şcoala noastră este o valoare pentru noi toţi. Trebuie să ocrotim această valoare.

Trebuie să ocrotim această şcoală şi pe toţi aceia care luptă pentru această şcoală. Trebuie să apărăm drepturile credincioşilor noştri de a/li alege liber această şcoală; pe copiii care frecventează această şcoală pentru că părinţii lor au încredinţat educarea lor acestei şcoli confesionale; pe directorul şcolii care de zece luni este împiedicat în împlinirea datoriilor sale; pe profesorii acestei şcoli care îşi îndeplinesc datoria în această şcoală cu aprobarea bisericească.

Cităm pe Episcopul nostru de vrednică pomenire, Servul lui Dumnezeu, Márton Áron: „ Această nu este politică. Este vorbă de viaţa noastră Ia noi am primit dreptul la viaţă de Bunul Dumnezeu. Onoarea noastră şi responsabilitatea pentru generaţia viitoare cere ca să protestăm pentru apărerea drepturilor noastre…

Târgu Mureş, la 06.09.2017. miercuri la orele 18 demonstraţie în faţa Prefecturii
+Jakubinyi György, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia“.

Părinţi: Ne-am săturat de iresponsabilitatea autorităţilor, minciunile şi amânările intenţionate succesive 

„APEL Noi, comitetul de părinţi al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ne-am săturat de atitudinea ostilă a diferitelor instituţii ale statului faţă de copiii şi faţă de noi, părinţii elevilor acestei şcoli. Ne-am săturat de iresponsabilitatea autorităţilor, minciunile şi amânările intenţionate succesive. Ne-am săturat de atâta digresiune şi dezinformare. 1. Acţiunile ministrului Educaţiei, ale prefectului şi al Inspectorului Şcolar General, declaraţiile contradictorii ale acestora, care induc în eroare pe elevi, părinţi, profesori şi reprezentanţi ai bisericii au depăşit limita suportabilului. 2. Considerăm că am fost înşelaţi prin faptul că nu am fost informaţi de către nimeni în legătură cu finalitatea proceselor din instanţă care au avut ca obiect decizia inspectoratului. Mai mult, referindu-se la această decizie, Ministrul Educaţiei a declarat că Inspectoratul Judeţean Mureş ar trebui să desfiinţeze şcoala noastră. 3. Ne-am săturat de această stare de nesiguranţă. Este inacceptabil ca, la doar câteva zile înaintea începerii anului şcolar, situaţia instituţiei de învăţământ este în continuare incertă, în timp ce părinţii şi-au înscris cu bună credinţă copiii în clasele care au fost anunţate oficial că au aprobare din partea Ministerului Educaţiei. Noi părinţii am decis conştient înscrierea copiilor în această unitate de învăţământ şi în această comunitate, care să le formeze conform valorilor creştine morale, conferindu-se un caracter valoros. Prin urmare: 1.  Facem apel tuturor instituţiilor statului care sunt responsabile de situaţia în care se află Liceul Teologic Romano-catolic şi implicit copiii noştri, să remedieze cu efect imediat neajunsurile şi erorile care au dus la această situaţie intolerabilă, care afectează viitorul copiilor noştri.  Solicităm insistent asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării procesului educaţional, conform prevederilor Constituţionale şi dreptului pe care elevii îl au: să frecventeze şcoala aleasă de ei şi părinţii lor, fără a dezbina familii, fraţi de fraţi!  2.  Cerem clarificarea statutului juridic al Liceului Teologic Romano-catolic şi soluţionarea imediată a situaţiei create. Dorinţa noastră este ca Ministerul Educaţiei să rezolve acest caz printr-o Hotărâre de Guvern sau Ordin ministerial. 3.  Solicităm ca ministrul Educaţiei să prelungească mandatul directorului şcolii, să asigure în continuare angajarea profesorilor şi buna funcţionare a procesului educaţional. Ne alăturăm cu toate eforturile Liceului Teologic Romano-catolic din Târgu Mureş şi tuturor şcolilor maghiare din Transilvania! Nu vom permite să fie batjocorit şi periclitat viitorul copiilor noştri! Târgu Mureş, 06.09.2017“.
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite