Reghinenii vor protesta joi împotriva construirii fabricii de clei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de la Reghin ar urma să producă peste 100.000 de tone de clei anual
Fabrica de la Reghin ar urma să producă peste 100.000 de tone de clei anual

Întrucât se tem de efectele dezastruoase pe care poluarea le-ar avea asupra mediului natural şi populaţiei, reghinenii şi-au propus cu orice preţ să stopeze din faşă construcţia fabricii de clei a societăţii Kastamonu România SA.

Fabrica ar urma să fie construită la 200 de metri de o grădiniţă, în acelaşi loc unde se găseşte şi o platformă alimentară. Investiţia se ridică la 6 milioane de euro şi va crea cel puţin o sută de locuri de muncă. „Formaldehida provoacă cancer, leucemie, modificări genetice, alergii cronice, moarte prematură. Pe raza municipiului Reghin se doreşte construcţia unei fabrici de clei, în fapt un combinat de producere a formaldehidei şi compuşilor săi. Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, formaldehida este clasificată drept o substanţă cancerigenă, care contaminează prin aer, apă şi contact fizic. Impactul este pe o rază de 100 de kilometri. Combinatul va avea o producţie anuală de peste 100.000 de tone”, se arată în textul petiţiei online ”Salvaţi viitorul Reghinului”, semnată de aproape o mie de persoane.

Şedinţa Consiliului Local în care s-a discutat varianta construirii fabricii, în condiţiile în care Agenţia pentru Protecţia Mediului a acordat o autorizaţie de mediu strict pentru “Tăierea şi rindeluirea lemnului, recuperarea materialelor reciclabile sortate, fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii, fabricarea ambalajelor din lemn”. Peste o sută de localnici au participat la şedinţa CL Reghin, care au primit promisiuni din partea consilierilor că la următoarea şedinţă se va vota împotriva constucţiei. Întrucât mitingul anunţat pentru joia trecută nu a mai avut loc, din pricina faptului că documentele necesare autorizării nu au fost depuse la timp, reghinenii vor ieşi în stradă joia viitoare pentru a-şi spune cuvântul referitor la investiţia societăţii Kastamonu România.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite