”Parcă mureşenii şi-au recăpătat mândria de a fi români”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nelu Pop, un pensionar mureşean care n-a ratat nici măcar o dată festivităţile dedicate zilei de 1 Decembrie, ne-a povestit cum a evoluat sărbătoarea naţională la Târgu-Mureş de-a lungul anilor.

Fostul militar, actualmente pensionar, şi-a amintit că la începutul anilor '90 oamenilor parcă le era teamă să îşi manifeste patriotismul. ”Erau vremuri tulburi, până prin 1995 încă mai era destul de vie amintirea evenimentelor din martie 1990 în sufletele mureşenilor, indiferent de etnie. Parcă le era ruşine oamenilor cu cele întâmplate. Mai erau şi greutăţile financiare prin care am trecut cu toţii... au fost momente dificile, în care exista o criză adncă de identitate românească în rândul nostru, al românilor”, spune domnul Pop.

Acesta şi-a amintit că numărul mureşenilor care participa la festivităţile dedicate Zilei Naţionale a fost mereu destul de mare, practic anual înregistrându-se cifre de câteva mii de persoane la parad militară de 1 Decembrie. ”Cred că numai prin 1997 sau 1998 au fost mai puţini, reţin sigur că a fost un ger năpraznic, ce i-a ţinut pe mulţi acasă. Dar, ca de fiecare dată, a fost foarte frumos. Mă bucur că şi acum, ca şi în urmă cu 15-20 de ani, e plin de părinţi care îşi poartă copiii cu mândrie la festivităţi. Tradiţia românismului şi patriotismul trebuie să fie transmise, pentru că altfel riscăm să ne pierdem identitatea naţională, odată cu noile generaţii”, afirmă pensionarul.

Bătrânul de 71 de ani e de părere că 1 Decembrie este una din puţinele sărbători care, cel puţin la Târgu-Mureş, nu au fost politizate complet. Asta deoarece oamenii participă la manifestări din dragoste pentru ţară şi nu suportă să vadă cum politica intervine. ”Eu cred că lumea s-a săturat de politică până peste cap. De aceea sunt ironizaţi membrii partidelor care depun coroane de flori, pentru că e clar pentru toţi că ei sunt acolo din motive politice. Lumea s-a maturizat, ştie când e păcălită, în condiţiile în care e păcălită de atâta timp. Aşa că 1 Decembrie de azi e mai puţin politizat, comparativ cu anii '90, dar asta e umila mea părere”, spune mureşeanul.

Cea mai frumoasă amintire pe care o am de 1 Decembrie e de acum un an. Anul trecut, tot vreme urâtă, ger, mai ales după ce s-a înserat şi au început concertele din centrul oraşului. Dar când toată lumea a cântat la unison ”Noi suntem români”, mi-au dat lacrimile. Eu nu sunt un tip emotiv, milităria m-a învăţat să mă cenzurez când e vorba de aşa ceva, dar efectiv nu am rezistat, mai ales că erau copii lângă mine care cântau din suflet cântecul”, încheie Nelu Pop.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite