O nouă apariție a cocoșului de munte. Aproape trei sferuri dintre pui n-au supraviețuit iernii VIDEO

0
Publicat:

Specialiștii în cinegetică estimează că România are o populație de cel mult 5.200 de exemplare de cocoși de munte, o specia ai cărei pui ajung cu greu în primăvară, mai ales după iernile geroase.

„Cocoșul de munte, Tetrao urogallus, este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri. Lungimea corpului este de până la 90 de centimetri, iar anvergura aripilor este de până la 125 cm. Cocoșul de munte poate fi recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis”, explică Romsilva.

O pasăre considerată fricoasă

Masculii au penajul negru, cu iridescenţe verzi-albastre, iar femelele sunt mult mai mici, cu penajul împestrițat cu negru, gri şi galben-închis.

Înrudit cu fazanul (fac parte din aceeaşi familie, Phasianidae), cocoşul de munte este o pasăre considerată fricoasă, iar momentele în care poate fi văzut în natură sunt puţine.

Cei mai mulți pui mor iarna

Cocoșul de munte se hrănește aproape toată iarna cu ace de pin. Cel mai greu, iarna, le este puilor. 

 „Până la trei pătrimi din puii de peste an mor în prima iarnă, probabil nefiind capabili să se adapteze la frig şi nici să-şi procure hrana în acest sezon”, arată Romsilva

Vara este mai simplu. Se hrănesc cu frunze, muguri şi fructe de pădure. Hrana şi-o procură atât de pe sol, cât şi din copaci.

Roluri în familie. Puii, dependenți de mamă

Cocoșii de munte se înmulțesc primăvara când are loc dansul nupțial numit „Rotitul Cocoșului”. 

Au cuiburi construite în zone ferite din pădure, direct pe pământ, într-o groapă micuţă, căptuşită cu resturi vegetale. Femelele depun acolo, în sezonul cald, pe parcursul a 10 zile, între 5 şi 12 ouă pestriţe, de dimensiunea celor de găină domestică.

Puii eclozează după aproape patru săptămâni. În primele 14 zile  sunt dependenţi total de mamă, care i-a încălzit şi le-a adus hrană. Masculii nu are niciun rol în creşterea şi protejarea lor. 

Cocoș de munte. Captură Video Romsilva
Cocoș de munte. Captură Video Romsilva

 În România, specialiștii în cinegetică estimează o populație de 4.500 până la 5.200 de exemplare.

Despre Parcul National Calimani

Parcul National Calimani este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Parcul are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureș, Bistrița – Năsăud și Harghita.

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite