Mihai Eminescu, folosit în scop fascist şi xenofob. Procuror: „Este de prisos dovada impactului pe care îl are un atac asupra lui Mihai Eminescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe extremistul maghiar Csibi Barna, acuzat de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe şi utilizarea simbolurilor rasiste sau xenofobe. În rechizitoriu, procurorul a reţinut modul în care extremistul Csibi Barna s-a folosit de simboluri din istoria românilor pentru a-şi propaga mesajele cu caracter fascist şi xenofob.

Extremistul maghiar Csibi Barna, ajuns celebru după ce l-a „spânzurat” pe Avram Iancu şi a răspândit mesaje rasiste şi xenofobe a fost trimis în judecată. Potrivit procuroilor, Csibi Barna este acuzat că, în perioada octombrie 2009 – aprilie 2011, „a răspândit în mod sistematic, în public, idei şi concepţii fasciste, rasiste şi xenofobe, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi”. Rechizitoriul de trimitere în judecată a extremistului scoate la iveală modul în care Csibi Barna îşi făcea propagandă prin intermediul blogurilor, iar pentru ca mesajele sale să aibă impact se folosea de imagini-simbol din istoria României.

„Unele dintre acţiunile de propagandă au fost centrate pe simboluri şi sloganuri fasciste şi rasiste, în timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut la bază personalităţi cu valoare de simbol din istoria şi din cultura poporului român, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizează limitele teritoriale ale României”, descifrează procurorii Parchetului General planul diabolic făcut de extremist. Spre exemplu, în ianuarie 2011, declarând că intenţionează să organizeze o „acţiune literare, legată de activitatea literară şi publicistică a poetului român Mihai Eminescu” , Csibi Barna a realizat un afiş cu chipul poetului Mihai Eminescu, acoperit de simbolul “Staţionarea interzisă” (foto jos - sursa ziaruldeiasi), distribuind ulterior sau lipind afişul prin diferite locuri din Miercurea Ciuc cu un citat din Mihai Eminescu: ”Istoria civilizaţiei a pus un zero lângă numele lor … inechitabil şi părtinitor pentru unguri … constituţie liberală … artă şi literatură? Transpunere slabă din limba germană”.

Csibi Barna

„Fără a comenta conţinutul şi apartenenţa textului ofensator scris la adresa maghiarilor, subliniem că promovarea imaginii descrise, cu un text în limba maghiară (care nu este înţeles de marea majoritate a cetăţenilor români) şi, ulterior, fără acel text (cum a fost postat pe Internet de către inculpat), poate fragiliza periculos relaţiile dintre români şi maghiari, aspect anticipat şi urmărit de către inculpat”, a mai arătat procurorul de caz în rechizitoriu.

Procurorul care l-a trimis în judecată pe Csibi Barna a reţinut modul în care extremistul s-a folosit cu ocazia evenimentului amintit de imaginea pe care Mihai Eminescu o are în faţa românilor. „Subiectele şi personalităţile folosite de inculpat în acţiunile sale sunt alese tocmai în considerarea potenţialului lor mediatic, pe care inculpatul îl anticipează, mizând şi pe faptul că promovarea realizată de el va avea ca efect secundar o creştere exponenţială a notorietăţii sale şi a activităţilor pe care le desfăşoară, prin promovarea ”în cascadă” rezultată din reacţiile de naţionalism exacerbat pe care le provoacă. Este de prisos să facem dovada impactului pe care îl are în conştiinţa unui român un atac asupra imaginii poetului Mihai Eminescu”, arată procurorul în rechizitoriu.

De altfel, procurorul mai reţine şi modul în care Csibi Barna s-a folosit de presă pentru a-şi propaga mesajele, gândindu-şi acţiunile în aşa fel încât să devină ştire. „Percheziţia informatică (n.r. realizată în calculatorul lui Csibi Barna)  relevă interesul inculpatului în evaluarea impactului mediatic al acţiunilor sale, acesta salvând articolele media în directoarele relevante de pe calculatorul personal. După cum s-a mai arătat, inculpatul a mizat pe potenţialul media al subiectului referitor la Avram Iancu şi l-a exploatat ulterior, transformându-l prin promovare în simbol xenofob, alături de celelalte simboluri descrise, şi realizând venituri din vânzarea de obiecte vestimentare personalizate”, se arată în rechizitoriul de trimitere în jduecată a lui Csibi Barna. Dosarul va fi judecat la Judecătoria de pe lângă Miercurea Ciuc. 

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite