Kincses Elod se teme de „românii pregătiţi, beţi şi drogaţi” care ar putea perturba mitingul din 10 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kincses Elod se teme să nu izbucnească un nou conflict interetnic la Târgu-Mureş
Kincses Elod se teme să nu izbucnească un nou conflict interetnic la Târgu-Mureş

Reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc organizează pe data de 10 martie, la Târgu-Mureş, un miting paşnic în care vor cere autonomia ţinutului secuiesc. Evenimentul va fi unul, se pare, de mare amploare, dând naştere chiar la discuţii în contradictoriu pe axa CNS-UDMR.

În cadrul mitingului din 10 martie, de la Târgu-Mureş, organizaţiile civice şi politice maghiare îşi vor transmite mesajul comun către Guvernul României, arătându-şi sprijinul pentru iniţiativa regionalizării administrative, solicitând totodată păstrarea unităţii aşa numitului Ţinut secuiesc, prin formarea unei regiuni cu acest nume. ”Noi am susţinut mereu ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc, iar mitingul din 10 martie va sublinia acest lucru. Autonomia nu trebuie să fie temă de campanie electorală, mereu am susţinut asta, iar din acest motiv nu am marşat pe ideea aceasta la alegerile parlamentare”, a declarat Biro Zsolt, preşedintele PCM.

Conflictul interetnic care a marcat Târgu-Mureşul în martie 1990 încă îi mai sperie pe maghiari. O parte din ei se gândeşte ca la mitingul anunţat pentru data de 10 martie să nu apară incidente. „Sunt convins că dacă nu vor fi aduşi din altă parte români pregătiţi, beţi şi drogaţi, atunci nu va avea loc nici un incident în Târgu-Mureş. Dacă se organizează la fel ca în martie ‘90,cu venirea trupelor de intervenţie, atunci cu siguranţă o să fie jale. Dar sper să nu se întâmple acest lucru”, a declarat avocatul Kincses Elod.

Faptul că Târgu-Mureşul va fi scena principală a bătăliei pentru autonomia ţinutului secuiesc odată cu regionalizarea ţării nu le convine liderilor UDMR. Cu câteva zile în urmă, Marko Bela spunea că nu e de acord cu oragnizarea mitingului la Târgu-Mureş, deoarece e un oraş ”delicat” şi le-a cerut membrilor UDMR să nu participe la manifestare. ”Nu sunt şi nu voi fi de acord ca în data de 10 martie să aibă loc acea demonstraţie autonomistă, iar pe această cale fac un apel la toţi membrii UDMR să nu participe la această demonstraţie, întrucât autonomia ţinutului secuiesc nu va fi obţinută astfel niciodată”, a declarat Marko Bela în cadrul CRU.

În replică, Iszack Balasz, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc a declarat că Marko Bela e de domeniul trecutului. "Eu cred că domnul Marko este depăşit de evenimentele actuale. El provine dintr-un timp în care unitatea maghiarilor era singura valoare pentru toţi membrii UDMR, fără să se gândească în mod diferit la viitorul maghiarilor", a declarat acesta.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite