Instanţa obligă Ministerul Educaţiei să valideze Carta UMF

0
0

Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş urmează să fie validată. Curtea de Apel Târgu-Mureş a decis că Ministerul Educaţiei are obligativitatea de a recunoaşte documentul.

Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a instanţei a decis, vineri, să oblige Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului să valideze Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, se arată într-un comunicat remis de Curtea de Apel. Astfel, instanţa a dat dreptate conducerii UMF în procesul în care aceasta a dat în judecată ministerul, deoarece nu validase documentul adoptat.

Instanţa a decis suspendarea secţiei maghiare a UMF Targu Mureş

Studenţii UMF: "Nu vrem separare etnică!" Miting împotriva segregării etnice a UMF-ului

"Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Târgu Mureş s-a pronunţat în dosarul numărul 67/43/2012 având ca obiect «anulare act administrativ» şi a admis în parte cererea formulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş în contradictoriu cu pârâtul, Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului. (Curtea de Apel Târgu Mureş) a anulat adresa numărul 49858/bis/III/12.01.2012 emisă de pârât şi a obligat pârâtul să recunoască şi să emită rezoluţie pozitivă privind avizul de legalitate asupra Cartei universitare a Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, în temeiul articolului 128, aliniatul 5 din Legea educaţiei naţionale 1/2011", se arată în comunicatul Curţii de Apel Târgu Mureş.

Studenţii de la UMF au protestat în stradă împotriva implicării politicului în autonomia universităţii

În luna aprilie, Carta UMF Târgu Mureș a fost avizată favorabil, cu rezerva introducerii unor amendamente legate de noua structură a Universității și de linia de studiu. Tot în aprilie, profesorul universitar doctor Leonard Azamfirei a fost confirmat în funcția de Rector al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș prin ordinul Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, deși alegerile au avut loc la sfârșitul lunii februarie.

Conducerea UMF a apelat la instanţă pentru validarea Cartei aprobată tacit, chemând în judecată Ministerul Educaţiei. Carta a fost aprobată tacit de UMF, asta după ce reprezentanții ministerului nu au trimis un răspuns cu privire la validarea Cartei, în termenul de 30 de zile.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, anunţa, în 8 februarie, că a înştiinţat Ministerul Educaţiei că îl va da în judecată pe tema aprobării Cartei universităţii, după ce un funcţionar a cerut introducerea unor "precizări" în document, deşi Carta fusese aprobată tacit.

"Am depus Carta în 13 decembrie şi în 12 ianuarie trebuia să avem decizia. A venit o hârtie de la minister, trimisă prin fax, după mai bine de 24 de ore de la trecerea termenului, şi prin poştă peste trei zile, semnată de un funcţionar din minister, nu şi de ministru, care mai venea cu alte precizări pe care dorea să le introducem în Cartă", spunea Copotoiu. Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de cinci zile de la comunicare.

Târgu-Mureş


Ultimele știri
Cele mai citite