Declin continuu al terenurilor cultivate cu cartofi, în special în rândul micilor fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenurile cultivate cu cartofi în județul Harghita se micșorează de la an la an, acest trend fiind mai evident în rândul fermierilor mici, care aleg să cultive doar pentru consumul propriu sau pentru hrana animalelor.

Cartofi de grădină. FOTO adobestock
Cartofi de grădină. FOTO adobestock

Conform informațiilor prezentate marți în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de către directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, Ronfeld Zsolt, suprafața cultivată cu cartofi a scăzut semnificativ. În urmă cu 11 ani, aceasta era de 14.500 - 15.000 de hectare, în timp ce anul acesta a scăzut la 6.100 de hectare.

Raportul Direcției pentru Agricultură, citat de Agerpres, subliniază că există diverse motive pentru această scădere, de la schimbarea obiceiurilor de consum ale populației, la dificultățile fermierilor de a avea acces în supermarketuri sau importurile masive din Uniunea Europeană.

Suprafaţa destinată culturii de bază a judeţului- cartoful - arată o scădere constantă faţă de anii anteriori. Dacă comparăm cu suprafaţa de acum 11 ani, când aveam 14.500 -15.000 ha, se arată o scădere semnificativă. Motivele sunt multiple: scăderea consumului pe cap de locuitor, creşterea producţiei medii la hectar, importuri masive din UE, organizarea slabă a producătorilor, accesul greu al producătorilor simpli în hipermarketuri, creşterea preţului inputurilor (combustibil, îngrăşăminte chimice, pesticide)”, se precizează îb raportul citat.

Romfeld Zsolt a explicat că declinul suprafețelor cultivate cu cartofi este mai vizibil în rândul fermierilor mici, care reduc tot mai mult suprafața și cultivă cartofi doar pentru consumul propriu și pentru hrana animalelor.

În ceea ce îi privește pe marii producători de cartofi, nu se observă această scădere a suprafeței, deoarece aceștia dispun de alte modalități de depozitare, sortare și valorificare a producției.

Declinul suprafeței cultivate cu cartofi este parțial compensat de cultura cerealelor, dar mai ales de plantele furajere perene, a precizat directorul Direcției pentru Agricultură Harghita.

Acesta a mai precizat că se constată o scădere semnificativă și la o altă cultură importantă din județ, respectiv sfecla de zahăr.

În prezent, în Harghita există doar 9 fermieri care au cultivat în total 77 de hectare de sfeclă de zahăr, suprafața fiind mult mai mică decât acum opt ani, când în județ erau 350 hectare cultivate cu sfeclă de zahăr sau înainte de 1990, când existau peste o mie de hectare.

“Cauza reducerii suprafeței se datorează prețului mic oferit de fabrica de zahăr, precum și cauzelor enumerate la cultura cartofului privind inputurile”, a mai explicat Romfeld Zsolt.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite