Recoltele de varză şi cartofi de la Lunguleţu, distruse de secetă: „Pânza freatică nu mai face faţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a pârjolit câmpurile. FOTO. C.S.
Seceta a pârjolit câmpurile. FOTO. C.S.

La toamnă vom recolta mai puţini cartofi şi mai puţină varză din cauza secetei, iar calitatea producţiei va fi mult mai slabă. Agricultorii spun că şi dacă va ploua câteva zile la rând situaţia nu se va remedia, pentru că solul este arid în profunzime.

În comuna Lunguleţu, din judeţul Dâmboviţa, zonă renumită pentru producţiile de cartofi şi varză, situaţia este îngrijorătoare. 

Oamenii recoltează producţia cultivată în toamna trecută, care arată destul de bine pentru că nu a fost afectată de secetă, însă producţia de cartofi timpurii şi de varză, care ar trebui puse pe mesele românilor în câteva luni, va fi mult sub aşteptări. 

Solul este uscat nu doar la suprafaţă, ci şi în profunzime şi nici câteva zile ploiose nu vor schimba prea mult situaţia.

Mai mult, o ploaie torenţială ar putea face mai mult rău decât bine, pentru că ar putea distruge tulpinile plantelor. 

Nici apă nu prea mai au pentru irigaţii, se vaită ţăranii, care stau toată ziua pe câmp pentru a mai umezi puţin solul. În aceste condiţii, producţia de cartofi se anunţă cu 30% mai mică decât anul trecut.  

cartofi lunguletu


Cartofii cultivaţi toamna trecută sunt culeşi de pe câmp. FOTO: C.S.

cartofi lunguletu

„Situaţia nu este deloc bună. În culturile de cartofi, vrejurile sunt uscate. Cartofii nu au de unde să îşi mai tragă seva şi se confruntă şi cu anumite boli. Din păcate, pânza freatică nu mai face faţă. Dacă cineva vrea să irige într-un anumit loc, altcineva, care are un puţ la 100 de metri distanţă, trebuie să aştepte să termine celălalt, ca să aibă apă”, ne-a spus Ionuţ Lăscaie, preşedintele Cooperativei Agricole „Produs în Dâmboviţa”.

Agricultorii se plâng că preţul cartofului a ajuns de nimic, fiind depăşit chiar de cel al pâinii.

„E greu să mai faci agricultură la noi. Statul trebuie să ne sprijine să facem un contract, să avem cui să vindem, la un market, să nu treacă prin şapte mâini marfa. E un leu kilogramul de cartofi la noi. E mai scumpă o pâine decât un kilogram de cartofi. Toate se scumpesc, cartoful e de mizerie. Şi vedeţi câtă muncă este: săpat, udat, cules”, spune domnul Traian, agricultor.

cartofi lunguletu


Seceta a pârjolit câmpurile. FOTO. C.S.

cartofi lunguletu

Anul trecut, pe vremea aceasta, a plouat atât de mult încât ţăranii nu puteau intra pe câmp la recoltat. 

Lunguleţu este supranumită patria cartofului şi a verzei, dar ţăranii stau în fiecare an la mâna samsarilor, care dictează preţul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO VIDEO Preţ derizoriu la celebrii cartofi de Lunguleţu. Fermier: „Nici nu-i mai scoatem. Îi vom distruge”

FOTO VIDEO Celebrul cartof de Lunguleţu, afectat de secetă. Ţăranii spun că le-a scăzut producţia cu până la 50%

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite