De ce ne cade părul: stresul şi lipsurile din organism poartă o parte din vină. Tratamentele naturale pe care le putem prepara acasă pentru păr ca-n reclame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Fotolia
Foto: Fotolia

Părul frumos ca în reclame e strâns legat de o viaţă sănătoasă, iar căderea părului poate fi un semnal de alarmă. Dieteticienii ne spun că atunci când ne confruntăm cu probleme ale scalpului şi ale căderii părului cu siguranţă ne lipseşte ceva din organism. Şamponul din magazine e de multe ori „apă de ploaie” şi nu ne ajută mai deloc.

Fierul, vitamina A şi lipsa proteinelor, dar şi anticoncepţionalele şi alimentaţia au strânsă legătură cu căderea părului. Avem nevoie de alimente bogate în acizi graşi esenţiali şi omega trei şi de cât mai puţin stres în viaţa noastră, iar atunci părul nostru va atrage toate privirile.

Prea multe suplimente alimentare sau medicamente care contin vitamina A pot avea efectul invers, adică în loc să ne ajute ne pot provoca o cădere masivă a firelor de păr. Doza zilnică recomandată de vitamina A este de 5.000 de IU (unitatea internationala de masura) pe zi pentru adulţi şi copiii în vârstă de peste 4 ani. Suplimentele însă pot conţine o doză de 2.500 pana la 10.000 de IU. Părul îşi va relua creşterea naturală odată ce nivelul vitaminei A din corp revine la valorile normale.

O cauză ar fi nehidratarea corectă a scalpului, dar şi a organismului. Avem nevoie de acizi graşi esenţiali, de Omega 3. Dacă vom consuma seminţe de in şi dovleac, nuci, cereale integrale şi alune, dar şi peşte marin: macrou sau somon, deja avem o bună sursă de acizi graşi esenţiali şi de omega trei”, spune dieteticianul Ioan Popşor.

Lipsurile din organism şi de ce e necesar să hrănim firului de păr

Mai nou, căderea părului are legătură cu mai multe. Putem vorbi chiar şi de stres. Şi stresul ne afectează şi duce la căderea părului în exces. Chiar şi un consum mare de zahăr duce la apariţia mătreţii. Dacă nu bem suficientă apă vom avea un păr uscat. Lipsa vitaminei A duce la aşa-zisul păr de mătură” completează dieteticianul Ioan Popşor.

Boli asociate cu căderea părului

Fierul, vitamina A şi lipsa proteinelor, dar şi anticoncepţionalele şi alimentaţia au strânsă legătură cu căderea părului. Hormonii pot juca un rol important în creşterea sau în căderea părului. Aproape 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 20 si 49 de ani suferă de anemie, iar cea mai des întâlnită este cea cauzată de o deficienţă a fierului din sânge.

Putem consuma ficat de pasăre, de vită, spanac, gălbenuş de ou – crud sau fiert moale şi acestea sunt surse importante de fier. Chiar şi o mască cu gălbenuş de ou poate ajuta scalpul. De multe ori, căderea părului poate să coincidă cu anumite boli. De exemplu persoanele care suferă de hipotiroidism au probleme cu căderea părului, dar şi curele de slăbire – slăbitul brusc, anticoncepţionalele sau menopauza pot crea astfel de probleme”, spune dieteticianul Ioan Popşor.

Ce şampon să alegem când ne cade părul

image

Pe rafturile magazinelor sau în farmacii, gama produselor împotriva căderii părului este destul de variată. Avem de unde alege, dar de cele mai multe ori ne dăm seama că e vorba doar de o reclamă şi de o promovare exagerată a unui produs sau pur şi simplu nu ni se potriveşte să ne ajute. Specialiştii ne îndrumă să apelăm tot la mama natură.

„Acum, în această perioadă, cel mai bun este un şampon făcut acasă din urzici. De exemplu putem lua un kg de urzici, peste care turnăm un litru de apă fiartă. După ce se răceşte puţin strecurăm şi ne clătim părul cu acea apă. Chiar şi frunza de nuc, deşi pigmentează puţin, de ajută”, completează specialistul I. Popşor

Atenţie! Dacă luaţi vitamina A, vitamina E şi consumaţi alimente bogate în acizi graşi esenţiali, aceste vitamine se fixează în organism cu ajutorul vitaminei C.

Alte remedii naturiste pentru un păr bogat

image

Sucul de ceapă, usturoi sau ghimbir aplicat pe scalp de două ori pe zi duce la o creştere accentuată a părului şi la o mai bună rezistenţă. Ardeii iuţi au şi ei o contribuţie pentru un păr sănătos. Capsaicina este substanţa care dă iuţeală acestor ardei şi care, potrivit studiilor, ar stimula creşterea părului. Salvia îndeseşte părul, iar rozmarinul şi aloe vera stimulează creşterea acestuia. Uleiurile de măsline, de argan, de jojoba, de eucalipt sau cel de cocos sunt excelente pentru prevenirea căderii părului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite