Cum s-au trezit sătenii dintr-o comună „patroni doar pe hârtie”. Metoda folosită de primărița din Mureș pentru a frauda fonduri UE
0Localnicii din Deda, județul Mureș s-au trezit patroni doar pe hârtie, și cu bunuri cumpărate din bani europeni, pe firmele lor, după ce primăriță comunei s-a folosit de ei pentru a face fraudă cu fonduri UE.
Primărița comuna Deda, județul Mureș, suspectă ca a fraudat fonduri europene, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, după 24 de ore petrecute în arest preventiv.
Lucreția Cadar ar fi obținut banii ca să instruiască, la diverse cursuri, sute de localnici, astfel încât aceștia să-și poată deschide apoi afaceri pe cont propriu. La final, sătenii s-au trezit patroni doar pe hârtie, dar și cu bunuri de care nu știau, cumpărate, tot cu bani europeni, pe firmele lor, potrivit știrileprotv.
Proiectele vizau „incluziunea socială și combaterea sărăciei”și au presupus furnizarea de servicii de consiliere antreprenorială pentru 336 de persoane și sprijinirea unui număr de 20 de persoane întreprinzătoare în a dezvolta și gestiona noi afaceri competitive.
După finalizarea cursurilor, cele 20 de persoane ar fi urmat să fie sprijinite să înființeze societăți comerciale și să primească ajutor din partea Primăriei Deda.
„O chemat-o doamna primar, împreună cu finii ei să facă o firmă pe numele ei, dar toate actele să le dea la finul. Sora mea nici nu știa, nu știa că a luat un tractor și o vidanjă. Nu știa absolut nimic pe firmă”, a spus Marin Tamba, ruda unei persoane păgubite, pentru sursa citată.
Suspecții ar fi folosit alți bani, tot din fonduri europene, pentru a cumpăra 9 ATV-uri. Valoarea totală a prejudiciului se ridică la aproape o jumătate de milion de lei.
„În perioada 2021-2023, în calitate de primar, inculpata Cadar Lucreția, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, ar fi convins mai multe persoane defavorizate din localitate, care îndeplineau condițiile din proiect, să figureze ca și administratori ai unor societăți comerciale, astfel încât acestea să primească, prin intermediul Primăriei comunei Deda, ajutoarele financiare din fonduri europene prevăzute în respectivele proiecte. Cu aceste fonduri au fost achiziționate în total mai multe utilaje auto, nouă ATV-uri și un autovehicul de tip UTV. În realitate, utilajele ar fi fost utilizate de alte persoane la activități economice pe raza comunei. Totodată, inculpata Cadar Lucreția, în calitate de reprezentat legal al Primăriei comunei Deda, beneficiara contractului de finanțare, ar fi semnat cererile de acordare a subvenției, cererile de plată și de rambursare pentru sumele cheltuite cu achiziționarea utilajelor auto și ATV-urilor, deși ar fi știut că acestea sunt nereale”, potrivit DNA.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au reținut-o miercuri, pentru 24 de ore pe primărița PSD a comunei Deda, Lucreția Cadar, pentru ”săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (patru infracțiuni)”.
Alte două persoane, C.C.V., manager de proiect și L.M.P. au fost reținute pentru săvârșirea mai multor infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și complicitate la aceeași infracțiune.