Boli teribile pe care le poţi lua fără să-ţi dai seama. Cum se spală, de fapt, corect mâinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 80% din bolile infecţioase se transmit prin intermediul mâinilor. Virusurile şi microorganismele circulă astfel foarte uşor, iar una dintre bolile cunoscute drept “Boala mâinilor murdare” este hepatita de tip A.

Igiena mâinilor este deosebit de importantă pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Spălatul pe mâini regulat, dar mai ales corect ne poate feri de foarte multe boli.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la nivel mondial peste un milion de oameni se îmbolnăvesc şi mor anual din cauza infecţiilor transmise prin intermediul mâinilor nespălate. Astfel, din anul 2009 se organizează Ziua Internaţională a mâinilor curate.

5 mai – ziua internaţională a mâinilor curate – Păstrează-ţi sănătatea şi spală-te pe mâini!

Până la 80% din bolile infecţioase se transmit prin mâini. Virusurile şi microorganismele precum bacteriile şi ciupercile îşi dau mâna în adevăratul sens al cuvântului. Una din cele mai importante şi în acelaşi timp cele mai simple metode de a diminua riscul unei infectări este o igienă eficienta a mâinilor. Astfel, printr-o igiena corecta a mainilor, riscul bolilor respiratorii poate scadea cu 45% Spălatul regulat şi temeinic al mâinilor este indispensabil pentru păstrarea sănătăţii. În special după fiecare utilizare a toaletei, înainte şi după pregătirea mesei precum şi după contactul cu animale” potrivit recomandărilor venite din partea World Health Organisation – Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Cum să ne spălăm corect pe mâini

Metoda corectă de spălare a mâinilor este foarte importantă. Săpunul singur nu este de obicei suficient pentru indepărtarea germenilor.

Doar combinaţia săpunării, frecării, clătirii şi stergerii protejează. De aceea este indispensabilă stergerea ulterioară si nu doar uscarea pentru o igienă eficientă a mâinilor, si pentru a reduce semnificativ bacteriile. Institutul Robert-Koch (RKI) recomandă următorul procedeu pentru spălarea mâinilor: 1.Umezirea mâinilor sub apă curgătoare. 2.  Săpunirea temeinică a mâinilor. 3. Nu uitaţi să frecaţi săpunul pe spatele mâinilor, pe încheieturi şi între degete. 4.  Clătiţi bine sub apă curgătoare. 5  Ştergeţi cu un prosop, care să fie utilizat numai o dată” potrivit aceloraşi recomandări venite din partea O.M.S.

Ce boli putem lua dacă nu ne spălăm pe mâini

Cunoscută drept “Boala Mâinilor Murdare”, Hepatita A vine cu febra, durerile musculare, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor. Hepatita virală A este o boala infecţioasa provocată de virus hepatic A care afectează acut ficatul. Unele persoane nu prezintă niciun symptom, dar transmit virusul mai departe. De asemenea, poliomielita se transmite atât prin consumul de alimente şi apă contaminate, dar şi prin intermediul mâinilor murdare. Majoritatea bolilor infecţioase pot fi prevenite foarte simplu, doar spălându-ne pe mâini!

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite