300.000 de euro daune morale pentru un sculptor al cărui braţ a fost mutilat în urma unui accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Un sculptor de origine austriacă, stabilit în România, ale cărui lucrări sunt recunoscute la nivel european, a solicitat instanţelor din judeţul Mureş despăgubiri morale şi materiale în urma unui grav accident rutier în urma căruia braţul stâng i-a fost mutilat.

Accidentul cumplit care avea să-i schimbe viaţa sculptorului austriac a avut loc în anul 2015, soferul unui autotren, vinovat de producerea acestuia, fiind condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare. Sculptorul Levente Karoly Pop circula regulamentar când deodată în faţa sa a apărut remorca remorca autotrenului.

 În urma anchetei şi a expertizei, s-a stabilit că viteza a fost factorul cauzator al producerii prejudiciului coliziunii. Şoferul a condus autotrenul, circulând în curbă periculoasă la dreapta, semnalizată, cu viteza de 70 km/h, fără a adapta viteza la condiţiile de drum, respectiv la carosabilul umed şi alunecos, fapt ce a determinat piederea stabilităţii transversale a semiremorcii şi apariţia derapajului acesteia.

Impactul cu maşina condusă de către sculptorul Pop a fost unul extrem de violent, acesta fiind grav rănit, braţul stâng fiindu-i pur şi simplu zdrobit. Accidentul a fost urmat de o lungă perioadă de spitalizare, victima fiind supusă unor numeroase intervenţii chirurgicale, medicii încercând să-i reconstruiască braţul. 

În ciuda eforturilor medicale, urmările accidentului au fost teribile, sculptorul pierzându-şi funcţiile braţului stâng. Potrivit apropiaţilor, audiaţi ca martor în dosar, traumele suferite au fost nu doar de ordin fizic, ci şi psihic, scultorul fiind afectat de pierderea capacitării de a mai realiza sculpturi. Pe masa magistraţilor români, au ajuns referinţe de la importanţi oameni de afaceri, bancheri, înalţi funcţionari publici din Austria şi Germania, care de-a lungul anilor au achiziţionat sculpturile lui Levente Karoly Pop. Una dintre sculpturile sale de referinţă, realizată în urma unui uriaş efort colectiv alături de sculptori din Târgu Mureş şi SUA,.

”Lucrarea intitulată Frankfurt din castelul din Germania - Palmengarden, unde am executat două candelabre din alamă de 4 metri jumătate înălţime, fiecare, 3,60 m lăţimea şi greutatea de 1,5 tone bucata, valoarea acestora fiind de 582 mii euro/bucata. Pe lângă aceste două candelabre mari am mai făcut 3 candelabre de 1,60 m. respectiv 1,80 m. şi peste 35 de aplice de perete. Pentru această lucrare, ştiind anvergura ei şi valoarea ei l-au patentat la Oficiul Uniunii Europene pentru Protecţie Intelectuală din Spania ca pentru viitor să puteam să luăm comenzi”, a declarat în instanţă unul dintre artiştii plastici audiaţi ca martori. 

Pentru traumele suferite, sculptorul a solicitat daune morale în cuantum total de 3 milioane de euro, dar şi daune materiale reprezentând cheltuieli medicale, precum şi costurile unei proteze. Pretenţiile civile nu au fost acceptate decât parţial de judecători.

Cum a motivat instanţa cuantumul daunelor

”Instanţa apreciază că, suma de 300.000 de euro cu titlu de daune morale (care include şi prejudiciul de agreement) este de natură a asigura o proporţionalitate rezonabilă între prejudiciul suferit, intensitatea şi gravitatea atingerii valorilor sociale ocrotite, având în vedere trauma fizică şi psihică suferită de partea civilă. Instanţa a avut în vedere nivelul de pregătire profesională, pierderea parţială a capacităţii de a munci, caracterul ireversibil al vătămării şi care lipseşte persoana în cauză de posibilitatea deplină de a participa la viaţa socială şi de a se bucura efectiv de beneficiile acestei participări. Fără a minimaliza consecinţele accidentului asupra părţii civile, instanţa consideră că, suma de 2.500.000 de Euro solicitată cu titlu de daune morale şi suma de 500.000 euro cu titlu de prejudiciu de agreement este exagerat, ţinând cont şi de practica judiciară în materie”, au motivat magistraţii Judecătoriei Luduş.

Instanţa a exemplificat cu practica judiciară de la nivelul Curţii de Apel Mureş, enumerând cu titlu alte sume acordate de instanţe de pe raza curţii în alte dosare: 200.000 euro daune morale acordate pentru invaliditate de gradul I şi pierderea capacităţii de a muncii; 190.000 lei daune morale pentru vătămări ce au necesitat pentru vindecare 100-110 zile de îngrijiri medicale şi au avut ca urmare o infirmitate permanentă; 30.000 euro daune morale pentru infirmitate permanentă constând în pierderea vederii .

 
Pe lângă daunele morale, judecătorii au admis cu titlul de daune materiale sumele reprezentând cheltuieli prilejuite de accidentul în care a fost implicat sculptorul, constând în tratamente, consultaţii medicale, operaţii necesare, suma de 43.000 euro (sau echivalentul în lei la cursul B.N.R. la data plăţii), reprezentând contravaloarea unei protezei tumorale ce urmează a fi implantată printr-o intervenţie chirugicală.

În plus, potrivit expertizelor medico-legale efectuale, sculptorul necesită tratament medical de recuperare constând în fizioterapie permanentă.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Reacţia violentă a unui jandarm filmat fără mască în misiune. Victima: „De ce mă loviţi? Ruşine să vă fie!“

 

Arestare în cazul din Borca, unul care a iscat o revoltă etnică şi anchete pentru incitare la ură şi discriminare

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite