Un cetăţean grec solicită 100.000 de euro daune morale de la doi poliţişti de frontieră români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidentul s-ar fi produs în Vama Albiţa FOTO Simona Voicu
Incidentul s-ar fi produs în Vama Albiţa FOTO Simona Voicu

Un cetăţean din Salonic (Grecia) s-a adresat instanţelor civile din România solicitând tragerea la răspundere a doi poliţişti de frontieră, care l-ar fi agresat în timpul unui control de frontieră, producându-i leziuni craniene şi nazale.

Incidentul în urma căruia cetăţeanul grec s-a ales cu ”un traumatism cranian şi diafragmă nazală deviată”, a avut loc în martie 2014 la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa. În urma scandalului, vătămatul s-a adresat procurorilor, depunând o plângere penală împotriva poliţiştilor de frontieră. La finalul cercetărilor, anchetatorii au stabilit că nu sunt suficiente date care să-i incrimineze pe cei doi agenţi de poliţie de frontieră, astfel că au dispus clasarea cauzei.

Nemulţumit, cetăţeanul grec s-a adresat instanţelor civile. Într-o acţiune depusă la Judecătoria Vaslui acesta a solicitat judecătorilor săi oblige pe poliţiştii de frontieră la plata sumei de sumei de 100.000 euro, reprezentând daune morale şi materiale cauzate acestuia în urma evenimentului produs în Vama Albiţa pe 9 martie 2014, precum şi obligarea acestora la plata cheltuielilor de judecată.

”În motivarea în fapt a cererii, reclamantul a arătat, în esenţă, că în data de 09.03.2014, se deplasa din Rusia către Grecia, trecând prin Republica Moldova şi România, iar la punctul vamal Albiţa, în timpul unei proceduri de control vamal, a fost agresat de către pârâţi, în calitate de agenţi de poliţie de frontieră, suferind leziuni constând în traumatism cranian şi diafragmă nazală deviată. Reclamantul a mai arătat că a formulat plângere penală împotriva celor doi pârâţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, în dosarul penal nr. 548/P/2014 fiind însă dispusă soluţia de clasare de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi”, se menţionează în acţiunea înaintată Judecătoriei Vaslui.

Cei doi poliţişti incriminaţi au solicitat să constate că a intervenit prescripţia dreptului material la acţiune, iar pe fondul cauzei să respingă solicitarea cetăţeanului grec invocând concluziile procurorilor care au dispus clasarea cauzei penale în care au fost cercetaţi pentru purtare abuzivă. 

Totuşi, poliţiştii de frontieră au dat dovadă de prudenţă şi au solicitat instanţei să introducă în cauză şi Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în calitate de angajator. Măsura este o precauţie a poliţiştilor reclamaţi, pentru că în cazul în care solicitarea cetăţeanului grec ar fi admisă de instanţă angajatorul poate răspunde în solidar cu aceştia.

Având în vedere valoarea daunelor solicitate de cetăţeanul grec (100.000 euro, echivalentul a aproximariv 460.000 lei la data învestirii instanţei de judecată), Judecătoria Vaslui şi-a declinat competenţia către Tribunalul Vaslui. Potrivit Codului de procedură civilă,  judecătoriile judecă orice alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea părţilor.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Reacţia violentă a unui jandarm filmat fără mască în misiune. Victima: „De ce mă loviţi? Ruşine să vă fie!“

 

Arestare în cazul din Borca, unul care a iscat o revoltă etnică şi anchete pentru incitare la ură şi discriminare

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite