Târgu-Jiu: Antonio Tomoniu aduce bani europeni în Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ales să rămână în judeţul Gorj şi să lupte alături de ceilalţi factori de decizie şi dezvoltare. Prin proiecte realizate de ONG-ul pe care în conduce a reuşit să aducă sute de mii de euro în Gorj.

Antonio Tomoniu era pasionat de informatică şi desen tehnic încă din şcoala gimnazială. Tocmai de aceea, a ales să urmeze Liceul de Informatică din Peştişani. „Am lucrat pentru pentru atestat timp de doi şi am reuşit să creez o lucrare sub forma unei baze de date complexe“, adaugă Toni. Din clasa a cincea şi până în clasa a unsprezecea, Toni a mers în fiecare vară în schimb de experienţă în Belgia. „În fiecare an mergeam în locaţii diferite. Am văzut aproape toată Belgia“, spune acesta.  După terminarea liceului, Toni a dat admitere la Facultatea de Electromecanică din cadrul Universităţii din Craiova. „La început, cursurile au fost în limba franceză, pentru că aveam experienţa din Belgia şi mi s-a părut un lucru folositor. După un an, am trecut de la profilul Electromecanică Franceză la Electromecanică Generală. Pe timpul facultăţii, în fiecare vară am fost în schimb de experienţă la o asociaţie umanitar creştină din sudul Parisului, ca şi voluntar . Mă ocupam de partea tehnică , sortam şi reparam calculatoarele, care apoi mergeau la copii din ţări subdezvoltate, cum ar  Maroc, Bulgaria şi Moldova“, spune Antonio. După terminarea facultăţii, s-a angajat la Grupul Şcolar Industrial Tismana, unde a fost profesor de informatică timp de un an.


Adept al voluntariatului


 Apoi, a urmat o altă perioadă de un an în care a lucrat ca inspector la Compartimentul Integrare Europeană din cadrul Primăriei Tismana. În paralel, ca şi voluntar, a lucrat în cadrul Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltare Rurală, al cărei preşedinte este din 2008, an în care a renunţat la funcţia de la primărie. A participat la elaborarea strategiei de dezvoltare socio-economice a judeţului Gorj, în sensul că a mers la toate instruirile făcute de managerii proiectului şi apoi la facilitările din diferite comunităţi. În felul acesta, a obţinut funcţia de coordonator pentru excelenţă în administraţia public locală. „În ARDR am început cu un proiect mic, de dezvoltare durabilă de tineret, aplicat în Tismana. L-am implementat cu succes, iar apoi am trecut la proiecte mult mai mari. Finanţările vin de la Uniunea Europeană sau diverşi finanţatori. Am făcut o  cercetare intitulată «Parteneriatul între retorică şi realitate» şi studiul « Participarea Tinerilor la Guvernarea Locală», dar şi 10 proiecte în cadrul Serviciului European de Voluntariat, aducând în judeţul Gorj sute de voluntari europeni şi din Caucaz. Avem în curs de implementare un proiect de 500.000 de euro în 12 şcoli, prin care învăţăm profesorii din cadrul şcolii să realizeze proiecte pentru obţinerea bani necesari dezvoltării instituţiilor“, încheie Antonio Tomoniu.


Ce proiecte de viitor are ARDR?


Vrem să punem bazele proiectului „Dezvoltarea economiei sociale“. Practic, în cadrul acestui proiect, 50 de femei vor lucre în domeniul artizanatului. Avem un alt proiect la nivel regional, numit „Standarde de participare pentru cetăţenia activă locală“. Vor fi alese patru comunităţi din fiecare judeţ al regiunii Sud-Vest Oltenia, unde se va face dezvoltare socio-economică.


Care sunt beneficiile unui ONG în cadrul dezvoltării resurselor umane?


Comparativ cu alte Ong-uri care investesc în infrastructură, dezvoltarea resurselor umane realizată de ARDR este un proces de durată, iar rezultatele se văd în timp. Ceea ce facem noi sunt lucruri noi, practic suntem pionieri în acest domeniu în regiunea Sud-Vest Oltenia.


Ce-i place


Dezvoltarea regională e principala mea pasiune, de ea mă ocup zi şi noapte. Îmi plac oamenii punctuali şi serioşi, care îşi dau interesul atunci când se implică într-o problemă. Ador plimbările în natură, în special la munte, unde merg de câte ori am ocazia.


Ce nu-i place  

                   
Nu agreez lipsa de interes a oamenilor, în general, dar şi a instituţiilor, cu privire la problemele care îi preocupă. Nu suport şantajul. Urăsc violenţa, dezordinea şi minciuna. Nu îmi plac jocurile pe calculator, prefer alte activităţi în locul acestora. Urăsc rasismul şi discriminarea.
Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite