REZULTATE BAC 2013 Povestea absolventul de 10 la bac: „Nu m-am strofocat prea mult pentru bac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Adrian Ştiucă
Mihai Adrian Ştiucă

Mihai Adrian Ştiucă este unul dintre cei doi elevi din judeţul Gorj care au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat cu 10 pe linie. Absolvent al Colegiului Naţional «Tudor Vladimirescu», Mihai vrea să rămână în ţară, pentru a învăţa şi lucra.

Candidatul care a reuşit să promoveze bacalaureatul cu media 10 spune că cele mai mari emoţii le-a avut la limba şi literatura română: „Nu a fost foarte complicat. M-am descurcat bine datorită munciii continue pe parcursul a 12 ani de şcoală. La matematică mi-a fost destul de uşor şi am terminat proba destul de repede şi am reuşit să iau 10. La română a trebuit să-mi dau puţin silinţa şi să iau punctaj maxim, iar la fizică am învăţat pe parcursul acestui an materia şi am reuşit să mă descurc şi acolo. Cel mai greu mi s-a părut la romănă având în vedere că am fost la profilul mate-info. Am terminat lucrarea la matematică într-o oră şi zece minute. Nu am fost lăsat să ies imediat pentru că trebuia să stăm o oră şi jumătate. Am terminat primul. Mi s-au părut subiecte simple. Nu a fost niciun un subiect care să-mi pună probleme. La matematică nu îmi era teamă de nimic. La romănă au fost multe opere din care puteau să pice la partea a treia, dar a picat ceva care învăţasem destul debine în clasa a XII-a. Am avut şi ceva noroc“

„La matematică nu am învăţat mai deloc“

Mihai Adrian Ştiucă susţine că nu este obosit după bacalaureat, pentru că nu a învăţat foarte mult. Mai mult decât atât, la matematică nu a învăţat mai deloc: „Nu m-am pregătit mult pentru bacalaureat. La romănă am învăţat cam în ultimele două luni, câte o oră pe zi. La matematică nu am învăţat mai deloc, având în vedere că am fost la olimpiade şi mă descurcam destul de bine. La fizică am învăţat materia. Am făcut pregătire decât la română. Mă simt mulţumit de mine şi nu resimt o oboseală pentru că nu am învăţat foarte mult. Mă aşteptam să iau peste 9.50, media, dar zece nu. Am avut inspiraţie de moment“. 

  „Pregătirile mi se par în mare parte inutile“

 Mihai spune că secretul pentru obţinerea unor rezultate bune constă în concentrarea la cursuri: „Liceul a fost pentru mine cea mai frumoasă perioadă depână acum. Nu mi-am dat silinţa să învăţ foarte mult, să tocesc. Mi-am dat silinţa la ore şi am învăţăat din clasă cele mai multe lucruri. Nu sunt de părere că dacă îţi memorezi lecţia poţi să ai rezultatele foarte bune. Pregătirile mi se par în mare parte inutile, mai puţin la română“. 

Mihai a participat la mai multe olimpiade şcolare. Cea mai bună perfomanţă a fost obţinerea medaliei de bronz la faza naţională: „Am fost de mai multe ori la olimpiada de matematică până la faza naţională. Am obţinut şi o medalie de bronz acum doi-trei ani. Olimpiadele şi concursurile te ajută foarte mult. Îţi oferă posibilitatea de a vedea cum este un concurs, de a te încadra în timp şi concurenţa“

Vrea să urmeze Facultatea de Automatică şi calculatoare

Deşi a luat bac-ul cu 10, Mihai va susţine examen pentru a intra la facultate: „Îmi doresc să intru la Facultatea la automatică şi calculatoare. Am un traseu destul de bine stabilit. Sper să nu întâmpin nicio problemă. Singura problemă pe care aş putea s-o întâmpin ar putea fi admiterea, dar nu cred că o să întâmpin vreo problemă. O să susţin un examen la matematică şi fizică. Media de la bac va conta 20 la sută. Concurenţa este destul de mare. Mă îngrijorează mai mult faptul că Politehnica este o facultate la care intri destul de uşor dar ieşi destul de greu. Mulţi elevi se feresc de admitere deşi la bacalaureat au luat note destul de mari“. 

Nu vrea să plece în străinătate 

Mihai vrea să înveţe şi să muncească în ţară. Nu refuză nici posibilitatea de a pleca în străinătate: „Oferte nu am primit să plecîn străinătate să studiez, dar m-am gândit. Am renunţat la idee, pentru că nu este aşa de simplu precum pare. Aici am prietenii şi familia şi nu vreau, deocamdată, să fiu departe de ei. Poate un master în altă ţară sau un an de studiu ar fi o posibilitate. Aş vrea să lucrez în ţară atâta timp cât o să am oferte de muncă, dar dacă situaţia se va înrăutăţi o s plec cu siguranţă în afară pentru că mă consider de descurcăreţ şi pot să mă descurc într-o ţară unde se vorbeşte limba engleză“. 

„Elevii nu mai învaţă“

Mihai spune că elevii nu învaţă aşa cum ar trebui: „Sistemul de învăţământ mi se pare destul de bun. Faţă de Anglia unde am auzit că îşi aleg trei materii şi pe acelea le fac, la noi ieşi din şcoală cu o cultură generală consolidată. La noi problema este că elevii nu vor să înveţe. Este şi vina lor, şi a părinţilor, dar şi a profesorilor, pentru că nu sunt destul de stricţi. De exemplu, la liceu consider că e vina unor profesori că au bagat anumiţi elevi în bac şi au promovabilitate redusă“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite