Restricţii de trafic în Defileul Jiului. „Fără această măsură nu se poate finaliza investiţia“ VIDEO

0
0
Podul peste râul Jiu va fi finalizat până la sfârşitul verii                                                Foto: DRDP Craiova
Podul peste râul Jiu va fi finalizat până la sfârşitul verii                                                Foto: DRDP Craiova

Accesul maşinilor grele va fi interzis pe şoseaua care leagă Oltenia de Ardeal, din cauza lucrărilor la noul pod peste Jiu. Restricţia va fi de două săptămâni, cel mai probabil în iulie sau august.

Circulaţia pe DN 66 care străbate Defileul Jiului va fi restricţionată pentru autocare şi camioane timp de două săptămâni. 

Nu s-a stabilit încă de când va fi luată această măsură, constructorul anunţând deocamdată compania de drumuri că acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în iulie sau august, în funcţie de mersul lucrărilor. 

Restricţia din plin sezon turistic este necesară ca urmare a lucrărilor de finalizare a noului pod peste râul Jiu, aflat în apropiere de Mănăstirea Lainici din Gorj. DN 66 asigură legătura între Oltenia şi Ardeal, fiind folosit pentru cursele de transport persoane către Ardeal şi Banat. Autoturismele vor putea circula în continuare. 

„Antreprenorul solicită o restricţie de tonaj pe o perioadă de două săptămâni deoarece una dintre rampele podului este în viraj, iar autocarele şi autocamioanele nu se vor mai putea încadra. În perioada respectivă, de două săptămâni, va fi refăcută rampa şi umpluturile şi se va da drumul circulaţiei în totalitate pe noul pod. Va fi o măsură care-i va deranja pe mulţi participanţi la trafic, dar fără această măsură nu se poate finaliza investiţia. Sunt discuţii şi sperăm să găsim cele mai bune soluţii“, a spus Cristi Tudor, reprezentantul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova. 

pod defileul jiului foto

Foto: DRDP Craiova

Firmele de transport persoane vor apela, cel mai probabil, la transbordarea călătorilor sau le vor pune acestora la dispoziţie microbuze. De asemenea, o altă soluţie o reprezintă rutele alternative pe Valea Oltului sau pe Drumul European 70 Orşova-Caransebeş. 

„La sfârşitul verii vom circula pe pod“ 

Cristi Tudor a prezentat lucrările care mai trebuie realizate la noul pod: „Va începe asfaltarea în zona podului, a drumurilor de legătură. La pod s-a turnat placa de suprabetonare şi încep lucrările de hidroizolaţie, după care urmează turnarea asfaltului. La sfârşitul verii, conform calendarului, vom circula pe pod“. 

Constructorul podului este asocierea S.C. FREYROM S.A. – PROCONS GROUP S.R.L.

Contractul are o valoare de aproximativ 20 de milioane de lei. A fost semnat în anul 2020, iar lucrările au început în vara anului trecut. 

Circulaţia pe vechiul pod a fost oprită în urmă cu aproximativ 15 ani, ca urmare a afectării structurii de rezistenţă din cauza viiturilor. A fost realizat un pod provizoriu, cu un singur sens de mers, pe care pot să circule autovehiculele cu o greutate de până la 29 de tone. Pentru a se elimina restricţiile existente s-a luat decizia construirii unui nou pod. Acesta va avea o lungime de 75 de metri şi va fi singurul pod cu arc construit în Oltenia după anul 1989.

Pe lângă pod, în zona Mănăstirii Lainicii se amenajează o parcare, un zid de sprijin, iar drumul naţional va fi deviat pe un alt traseu pentru a se permite accesul în condiţii de siguranţă sporită la lăcaşul de cult. 

Drumul care străbate Defileul Jiului are şi o importanţă turistică. Acesta străbate Parcul Naţional Defileul Jiului, fiind o rută folosită de turiştii şi credincioşii care vor să ajungă la Peştera Bolii şi la mănăstirea Prislop a lui Arsenie Boca. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Castelul Roşianu din Gorj, readus la viaţă de Biserică. Proiectul are o valoare de zece milioane de euro

Protest al şoferilor din Târgu Jiu faţă de scumpirea carburanţilor. O benzinărie a fost blocată

Mai multe - Târgu-Jiu

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite