Poluare masivă cu praf de cărbune într-o localitate din judeţul Gorj. Ce afecţiuni poate produce
0Comuna gorjeană Mătăsari, cu peste 5.000 de locuitori, a fost poluată cu praf de cărbune provenit de la staţia de încărcare şi de la depozitul carierei miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător energie electrică pe lignit din România.
De fiecare dată când în localitate este vânt mai puternic, localnicii sunt afectaţi de praful de cărbune. „A bătut vântul şi praful de la cele două depozite de cărbune ajunge în localitate. Aşa se întâmplă mereu când bate vântul. Era praf de nu puteai să te vezi om cu om. Trebuie îndeplinite mai multe măsuri pentru ca această poluare să nu se manifeste. Până acum câţiva ani erau plantaţi salcâmi, dar nu au fost îngrjiţi. Au şi sisteme de pulverizare cu apă, dar nu sunt folosite. Este vorba de calitatea vieţii locuitorilor“, a precizat Ion Buzărin, consilier local de la USR.
A dat în judecată CEO pentru poluare şi a câştigat
Nicolae Turturea, în vârstă de 60 ani, locuieşte în apropierea depozitului de cărbune şi a punctului încărcare. Viaţa sa şi a familiei este un calvar. „Trăim foarte rău. Este zgomot intens şi praf. Nu pot să port o haină mai deschisă la culoare sau albă pentru că imediat se murdăreşte. Vara, am o masă afară pe care mănânc, iar din oră în oră o şterg pentru că se umple de praf. Nu pot să pun hainele la uscat afară“.
Nicolae Turturea a lucrat timp de 28 de ani ca inginer chiar la staţia de încărcare. Acesta are probleme pulmonare şi a suferit un accident vascular-cerebral. Nicolae Turturea a dat în judecată compania energetică pentru poluare şi a câştigat despăgubiri în sumă de 30.000 de lei. „Cariera trebuia să pună punctul de încărcare la cel puţin 500 de metri de locuinţe, dar eu stau la aproximativ 100 de metri“, a precizat pensionarul. Acesta intenţionează să acţioneze din nou în judecată CEO, pentru a-i reface casa pe un alt amplasament.
Foto: Ion Buzărin
Afecţiuni provocate de praful de cărbune
Elena Vlad, medic primar pneumolog, a precizat că praful de cărbune produce o serie de afecţiuni. „Bineînţeles că afectează producând boli interstiţiale prin depunerea particulelor mici în interstiţiul pulmonar. Printre bolile care pot apărea se numără: silicoză, agravări de bronhopneumopatii, agravări de astm, Boala pulmonară cronică obstructivă şi fibroză secundară“, explică medicul.
CEO: „Cod Galben şi Portocaliu de vânt în judeţul Gorj“
Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj, a precizat că instituţia s-a sesizat în legătură cu acest caz şi va face verificări.
Elena Zamfir, responsabil de relaţia cu mass-media din partea CEO, a transmis că în ziua în care s-a produs poluarea s-a înregistrat Cod Portocaliu de vânt. „În perioada respectivă a fost înregistrat Cod Galben şi Portocaliu de vânt în judeţul Gorj, rafalele spulberând pulberile sedimentabile de pe suprafaţele expuse condiţiilor fenomenelor meteo excepţionale“, a spus Zamfir.
Vă recomandăm să mai citiţi
Slujbe religioase în plantaţiile de viţă de vie din Oltenia de Sfântul Mucenic Trifon FOTO
Tot mai puţini donatori de sânge, din cauza pandemiei de COVID-19. „Le este frică pur şi simplu“