Tot mai puţini donatori de sânge, din cauza pandemiei de COVID-19. „Le este frică pur şi simplu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
15 donatori pe zi s-au prezentat în ianuarie la Centrul de Transfuzii Sanguine Tg Jiu             Foto: IPJ Gorj
15 donatori pe zi s-au prezentat în ianuarie la Centrul de Transfuzii Sanguine Tg Jiu             Foto: IPJ Gorj

Spitalele din judeţul Gorj se confruntă cu criză de sânge, care este cauzată de reducerea semnificativă a numărului de donatori.

Numărul persoanelor care se prezintă la Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgu Jiu pentru a dona sânge a scăzut, iar principalul motiv, consideră conducerea unităţii medicale, îl reprezintă teama oamenilor de a se infecta cu SARS-CoV-2. 

„În ultimii doi ani, această criză de sânge s-a accentuat periodic mai ales din cauza pandemiei. Sunt donatori care de doi ani nu au mai venit în centru tocmai din cauza fricii de a se apropia de instituţii medicale. Când s-au relaxat aceste restricţii şi numărul de cazuri a scăzut, înainte de sărbători, am observat că au început să vină mai mulţi donatori. În schimb, acum, de când creşte incidenţa, s-a redus din nou numărul donatorilor, pentru că le este frică pur şi simplu“, a spus medicul Nicoleta Căluţoiu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj.

Potrivit acesteia, media lunii ianuarie este de 15 donatori pe zi. „O medie de 30 de donatori pe zi ar fi minimum, astfel încât să nu existe sincope“, a mai precizat medicul Nicoleta Căluţoiu.

Donatorii nu au nevoie de certificat verde

Oamenii pot să vină şi să doneze chiar dacă nu sunt vaccinaţi. „Oamenii se gândesc că dacă nu s-au vaccinat nu pot să mai vină şi să doneze sânge. Acest vaccin îl fac pentru protecţia lor, dar nu are legătură cu donarea de sânge. Se efectuează un triaj epidemiologic, iar cei care nu sunt vaccinaţi trebuie să completeze un chestionar. În centrul de transfuzii nu există niciun posibil risc de a veni în contact cu coronavirusul“, a precizat directorul Centrului de Tranfuzii Sanguine din Târgu Jiu.

Doar atunci când se vaccinează donatorii necesită un repaus de şapte zile, în cazul vaccinării cu Pfizer, şi de 28 de zile, în cel al vaccinării cu Johnson.

Vă recomandăm să mai citiţi 

Salvamont România, despre transportul prioritar la intervenţiile de urgenţă: „De cinci ani, legea stă la Parlament“

Reacţia antrenorului Edi Iordănescu la atacurile lui Marin Condescu, fostul preşedinte de la Pandurii Târgu Jiu

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite