Neglijenţă criminală la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj: grave defecţiuni la ambulanţa cu care a fost transportat Dobrin, fostul şef de la DSP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Dobrin a murit după ce ventilatorul din ambulanţa în care se afla nu a mai funcţionat
Adrian Dobrin a murit după ce ventilatorul din ambulanţa în care se afla nu a mai funcţionat

Raportul întocmit de Corpul de Control al Prefectului judeţului Gorj la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj a scos la iveală o serie de deficienţe grave la ambulanţa cu care a fost transportat Adrian Dobrin, fostul şef din Direcţia de Sănătate Public (DSP) Gorj, astfel încât a fost sesizată Poliţia Gorj.

Sunt înregistrate „indicii rezonabile de săvârşire a unor posibile fapte de natură penală, ce pot îmbrăca forma infracţiunii de neglijenţă în serviciu“, se arată în raport. O echipă de specialişti de la firma care a furnizat ambulanţa a constatat defecţiunile produse la ambulanţa care l-a transportat pe Dobrin: „Cablul de alimentare (la 12 V) al ventilatorului a fost găsit defect, ventilatorul nu încarcă la 12 V ( cablajele de alimentare aferente soclului de conectare în ventilator au fost găsite parţial fără izolaţie, fapt ce a dus la crearea unei conexiuni între fire şi implicit crearea unui scurt circuit manifestat prin arderea siguranţei de protecţie de 10A“, se menţionează în raport.

Cabluri rupte şi lipite cu bandă izolieră

Reprezentanţii societăţii care se ocupă de service-ul pe perioada garanţiei au constat că „echipamentul are cablul de încărcare defect (rupt), acesta fiind lipit cu bandă izolatoare. Acesta nu mai face obiectul garanţiei şi necesită achiziţie. Ventilatorul a fost verificat cu tubulatura originală şi plămânul de test de la Medist. În maşină nu s-a putut găsi tubulatura pentru a verifica echipamentul şi cu tubulatura lor. (...) Se recomandă înlocuirea încărcătorului de 12V, precum şi folosirea tubulaturii originale ZOLL, pentru a evita apariţia erorilor de utilizare“.

Reamintim că Adrian Dobrin, diagnosticat cu COVID-19, a decedat pe data de 6 martie în spitalul din Râmnicu Vâlcea, după ce ventilatorul din ambulanţa care îl transporta la un spital din Bucureşti nu a mai funcţionat. Pacientul a fost dus la cel mai apropiat spital, cel de la Râmnicu Vâlcea, unde a decedat după aproximativ două ore şi jumătate în urma unui stop cardio-respirator.

„Se poate face o legătură, din punctul nostru de vedere, între deficienţele constatate şi decesul lui Adrian Dobrin, deoarece nu există un program formalizat de supraveghere şi o mentenanţă să fie asigurată la toate aparatele care există pe ambulanţa respectivă, spunându-se că cele care sunt în garanţie sunt reparate doar în momentul în care apare o defecţiune, deşi mi se pare normal să existe mentenanţă în mod periodic şi pentru acestea“, a spus Daniel Bivolaru, de la Corpul de Control.

„Nicio ambulanţă nu este conformă“

Buletinele de verificare periodice pentru 21 de ambulanţe au expirat la data de 1-07-2020. „Nu au acele buletine de verificare a aparaturii medicale. Ni s-a arătat o adresă că a intervenit pandemia şi că se suspendă. Conform articolului 933 din Legea Sănătăţii, nu există din punctul meu de vedere vreo ambulanţă conformă“, a mai spus Daniel Bivolaru

Corpul de Control a mai constatat că la instruirea personalului medical cu privire la folosirea ventilatoarelor nu au participat decât trei persoane, printre care şi directorul Ambulanţei Gorj, dar fără personal medical. 

„Este evident că e vorba de un management defectuos la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj“, a spus prefectul de Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite