Minerii de la cariera Lupoaia din Gorj, în grevă japoneză. Cer salarii compensatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii de la Lupoaia protestează Foto A.I.
Minerii de la Lupoaia protestează Foto A.I.

Minerii de la cariera Lupoaia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat în grevă japoneză în această dimineaţă. Salariaţii cer salarii compensatorii în cazul concedierilor colective şi reducerea varstei de pensionare.

Minerii de la cariera Lupoaia au purtat banderole albe la mâini la intrarea în schimbul întâi. Aproximativ 120 de lucrători paerticipă la această formă de protest.

Liderul de sindicat Nicu Bunoaica susţine că oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de administraţie.

„Oamenii care au intrat în schimbul I şi-au pus banderole albe la mâini. Am discutat cu ei despre nemulţumirile pe care le au şi solicită un pachet special. 

Solicităm acordarea unei sume de bani pentru cei care nu se încadrează în condiţiile de pensionare, dar sunt nevoiţi să plece acasă. 

De asemenea, solicităm şi reducerea vârstei de pensionare. Vom merge până la capăt în privinţa protestului nostru“, spune Bunoaica.

Ajutor de stat condiţionat de închiderea unor cariere

Complexul Energetic Oltenia (CEO) este al doilea mare producător de energie electrică, după Hidroelectrica. CEO produce energie electrică pe baă de cărbune, care este extras prin mai multe cariere de suprafaţă care funcţionează tot în cadrul companiei.

CEO a primit în acest an un ajutor de stat de 251 de milioane de euro, condiţionat de un plan de reorganizare al companiei, care prevede închiderea unor cariere miniere, printre care şi Lupoaia, şi trecerea unor grupuri energice de pe cărbune pe gaz de la termocentralele Işalniţa, Craiova şi Turceni, construirea unor parcuri fotovoltaice şi a unei microhidrocentrale. Planul de reorganizare va fi pus în practică până în anul 2026. 

Ajutorul de stat a fost folosit pentru cumpărarea certificatelor de dioxid de carbon, fără de care CEO nu poate funcţiona. 

Vă mai recomandăm să citiţi

Cazarma militară de la Rânca va fi modernizată cu peste 15 milioane de euro. Va fi transformată în centru de de instrucţie

Gravidă alergică la ambrozie, sechestrată în casă de două luni din cauza culturilor toxice. Ce fac autorităţile din oraşul ei

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite