Grevă japoneză în  mai multe cariere miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii de la mai multe cariere de exploatare a cărbunelui din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au demarat, începând de ieri, o acţiune de protest. Aceştia se află în grevă japoneză, iar sindicaliştii nu exclud să se ajungă chiar şi la grevă generală.

Acţiunea de protest s-a desfăşurat la carierele Lupoaia, Roşiuţa, Jilţ şi Husnicioara. 

Acţiunea a fost iniţiată de Sindicatul „Solidaritatea 2013“ de la cariera Lupoaia, condus de Nicu Bunoaica, dar la protest au participat salariaţi care fac parte şi din alte sindicate. 

 „Dimineaţa am fost în sala de apel. Am avut 150 de banderole pe care le-am dat oamenilor. Urmează schimbul de la ora 14,00 şi pe urmă schimbul III. Oamenii sunt receptivi şi susţin revendicările. Nu ţin cont de culoarea sindicală. Trebuie să ne mobilizăm noi, muncitorii din mine şi energie, pentru că şi acolo sunt zone cu condiţii dificile de lucru. Oamenii au lucrat în mod normal, dar au purtat banderole albe la mâini“,

a spus liderul de sindicat Nicu Bunoaica. 

Ce revendicări au protestatarii

Principalele revendicări se referă la reducerea vârstei de pensionare a celor care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite de muncă, precum  şi creşterea salariilor. 

„Solicităm condiţii de muncă mai bune, reducerea vârstei de pensionare de la 57 la 53 şi stagiul de cotizare de la 35 la 30 de ani. Mai cerem prelungirea condiţiilor de muncă în condiţii deosebite, care acum s-au prelungit pe o perioadă de numai un  an, reîntinerirea forţei de muncă şi redistribuirea personalului. Am rămas cu cele mai mici salarii. S-au majorat la anumiţi angajaţi de la CEO care au ştiut să facă pantofii cu cremă“, a mai spus Nicu Bunoaica. 

CEO cuprinde cele mai mari termocentrale din ţară - Rovinari, Turceni - , dar şi carierele miniere care asigură cărbunele necesar funcţionării acestora.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite