Gemenii Loga din Gorj au câștigat Olimpiada Națională de Informatică. Sora lor mai mare, Natalia, a obținut argintul VIDEO

0
Publicat:

Radu Ștefan și Dragoș Gabriel Loga, în vârstă de 12 ani, elevi în clasa a VI-a la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu, au obținut medalia de aur la faza națională a Olimpiadei de Informatică. Sora lor, cu doi ani mai mare, s-a întors cu medalia de argint.

Natalia i-a ajutat pe frații săi să prindă gustul Informaticii Foto: Alin Ion
Natalia i-a ajutat pe frații săi să prindă gustul Informaticii Foto: Alin Ion

Competiția a avut loc în orașul Târgu Mureș. „Au fost probleme destul de dificile. Am obținut un punctaj de 243 de puncte din maximum 300“, a spus Radu Ștefan.

Băiatul povestește că a început să studieze Infomatică din clasa a IV-a, iar primele informații le-a primit de la sora sa: „Am început să studiez Informatică din clasa a IV-a, de la vârsta de zece ani. Am văzut-o pe sora mea mai mare cu doi ani care lucra la Infomatică și am început să lucrez și eu. Mă mai ajuta la diferite lecții și probleme și a început să-mi placă. Îmi place să stau la calculator și să scriu coduri. De asemenea, îmi place să citesc diferite probleme cu titluri diferite și mai ales când sunt cu povești“.

Radu Ștefan mărturisește că își dorește să lucreze ca informatician: „Doresc să fac o carieră din Informatică. Mi-ar plăcea să realizez diferite aplicații“.

Acesta participă la olimpiada de Informatică din clasa a IV-a, iar până acum a obținut doar medalia de aur la cele trei participări. Radu a reușit să se califice și la faza națională a Olimpiadei de Fizică, iar la Olimpiada de Matematică s-a clasat pe locul al II-lea.

Cei doi frați gemeni au reușit să câștige medalia de aur la Olimpiada de Informatică Foto: Alin Ion
Cei doi frați gemeni au reușit să câștige medalia de aur la Olimpiada de Informatică Foto: Alin Ion

„Este nevoie de antrenament zilnic“

Dragoș Gabriel Loga a început să studieze Informatica tot din clasa a IV-a, la fel ca fratele său: „Mi-a plăcut modul în care erau formulate problemele și aveam o satisfacție mare să le rezolv“

Dragoș Gabriel participă din clasa a IV-a la Olimpiada de Informatică și a reușit de fiecare dată să se califice la faza națională, unde a câștigat medalie de bronz la primele două participări. „Este greu, dar dacă lucrez în fiecare zi reușesc să prind ideea și să obțin rezultate bune. Este nevoie de antrenament zilnic la Informatică ca să înțeleg mai bine problemele, deoarece în fiecare an sunt altele și trebuie să ai antrenament ca să înțelegi cum se folosesc anumite funcții și să înțelegi care sunt cerințele unei probleme“, spune olimpicul.

Cei doi frați gemeni sunt nepoții cunoscutei cântărețe de muzică populară Maria Loga. „Ne-a spus să facem ce ne place. Noi nu suntem pasionați de muzica populară“, precizează Dragoș Gabriel.

„Sper să creez și aplicații care să ajute oamenii“

Sora cea mare a celor doi frați gemeni, Natalia Loga, are vârsta de 14 de ani și este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu. Ea a obținut medalia de argint la Olimpiada de Informatică.

„A fost destul de dificil la olimpiadă, dar cei care au lucrat mult și s-au pregătit au obținut și rezultate foarte bune“, explică Natalia.

La Olimpiada de Informatică de anul trecut, ea a reușit să câștige medalia de aur.

Natalia mărturisește că nu era atrasă la început de domeniul Informaticii: „Nu eram atrasă de Informatică, dar mama mea m-a susținut să merg pe acest drum. Din clasa a VII-a, după participarea la olimpiadă, m-am regăsit în această disciplină și a început să îmi placă din ce în ce mai mult. Îmi place ideea de a scrie un cod și sper să creez și aplicații care să ajute oamenii“.

„Copiii știu inclusiv materia de clasa a X-a“

Flavius Boian, directorul Colegiului Național „Spiru Haret“ și profesor de informatică, susține că cei doi frați și sora lor sunt avansați.

„Copiii lucrează împreună cu sora lor, dar și separat. Sunt elevi deosebiți. Natalia lucrează și cu ceilalți elevi care sunt în echipă. Noi suntem ca o familie. La Centrul de excelență au fost organizate în fiecare duminică sesiuni de pregătire, iar la școală în fiecare zi, după amiaza, de fiecare dată când simt nevoia. Copiii știu inclusiv materia de clasa a X-a. Eu cred că s-ar fi calificat și la olimpiada de clasa a IX-a“, spune directorul Boian. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite