Fondurile europene puse la dispoziție județului Gorj pentru dezvoltarea economiei, atrase pe jumătate

0
Publicat:

Puțin peste jumătate din fondurile europene destinate județului Gorj prin programul „Fondul Tranziție Justă“ au fost atrase de către societățile comerciale, care au depus proiecte de finanțare.

Termocentralele pe cărbune din Gorj vor fi trase pe dreapta după anul 2026 Foto: Arhivă Adevărul
Termocentralele pe cărbune din Gorj vor fi trase pe dreapta după anul 2026 Foto: Arhivă Adevărul

Județul Gorj beneficiază de fonduri în valoare de 550 milioane de euro, pentru că economia județului Gorj va fi afectată de restructurarea domeniului extracției cărbunelui și producției de energie electrică cu termocentrale.

Prima etapă constă în acordarea de finanțări de cel mult opt milioane de euro întreprinderilor mici și mijlocii, care urmează să fie prelungit pentru că au fost puține proiecte depuse. Firmele au depus proiecte în valoare de aproape 100 de milioane de euro din suma totală disponibilă de 184 milioane de euro.

„Conform normelor europene, fiecare Ghid de finanțare se lansează pentru o perioadă de trei luni de zile și, în funcție de interesul manifestat de agenții economic, se poate prelungi justificat. A fost o prelungire de 30 de zile. Prima perioadă urma să expire pe data de 20 aprilie. Împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și celelalte județe din țară, am solicitat o nouă prelungire pentru data de 20 mai. Am înțeles că ordinul este semnat, astfel că cei care sunt interesați să depună proiecte pe Fondul de Tranziție Justă pentru Gorj și celelalte județe vor mai avea la dispoziție încă 30 de zile.

Am avut o discuție cu cei de la ADRSV și era un grad de absorbție de aproape 60 de proiecte eligibile, cu aproape 100 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 53% din fondurile disponibile“, a spus Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Acesta consideră că după că după 20 aprilie se va junge la un grad de absorbițe de peste 60 la sută.

Șapte proiecte au fost respinse

Șapte proiecte depuse de către societăți din județul Gorj au fost respinse din cauza unor deficiențe. „Din păcate, la nivelul județului Gorj sunt șapte proiecte care au fost retrase sau neeligibile din varii motive. De exemplu, pe un proiect, consultantul a semnat în locul administratorului, deși era un proiect foarte bun, de producție“, a mai precizat președintele Consiliului Județean Gorj.

Din banii din Programul de Tranziție Justă vor fi realizate unități de producție confecții metalice, hoteluri și alte activități de servicii și producție.  „Cel mai mare proiect din Gorj de 13,4 milioane de euro, cu o contribuție proprie a societății de peste 5 cinci milioane de euro pe economice circulară“, a mai menționat Cosmin Popescu.

De acest program de finanțare mai beneficiază alte patru județe: Dolj, Galați, Prahova, Hunedoara și Mureș. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite