Libanul a rămas fără energie electrică din cauza neplății datoriilor către operatorul a două termocentrale
0O sursă a companiei electrice de stat Electricite du Liban a declarat că Primesouth a decis să închidă turbinele la ora locală 17:00, după ce a fost plătită cu 2 milioane de dolari din cele 83 de milioane de dolari datorate de guvern.

Libanul s-a confruntat miercuri cu o întrerupere masivă de curent din cauza opririi furnizării de energie de către două dintre cele mai mari centrale electrice ale sale, a menționat o sursă din compania energetică de stat, Electricite du Liban. Potrivit acestuia, termocentrala din Deir Ammar din nordul Libanului și termocentrala din Al-Zahrani din sudul țării au fost nevoite să-și oprească turbinele din cauza neplăți datoriilor către operatorul lor.
„Compania de stat a anunțat miercuri seară o întrerupere a întregului sistem energetic”, a explicat sursa. „Ministrul interimar al energiei și resurselor de apă, Selim Fayyad, depune eforturi urgente pentru a plăti datoria guvernului către compania privată Primesouth, operatorul a două termocentrale” .
O situație similară a fost observată în Liban la începutul lunii ianuarie. Apoi autoritățile au strâns fonduri și și-au plătit datoriile în decurs de o săptămână pentru a împiedica Libanul să se cufunde în întuneric complet. Principalele dotări au fost asigurate cu alimentare cu energie: pompe de apă, sistem de canalizare, Aeroportul Internațional Rafic Hariri, porturi maritime, Universitatea de Stat Libaneză și mai multe spitale.
Potrivit sursei, Primesouth a decis să închidă turbinele la ora locală 17:00 (coincide cu ora Bucureștiului) după ce i s-au plătit doar 2 milioane de dolari din cele 83 de milioane de dolari datorate de stat.
La începutul verii, din cauza problemelor cu aprovizionarea cu combustibil, Electricite du Liban a redus furnizarea de energie electrică către populație la 2-4 ore; în restul timpului aceasta a fost furnizată caselor cetățenilor și instituțiilor de către generatoare regionale de energie deținute de firme private.
Situația de criză a fost agravată de eliminarea subvențiilor de stat pentru combustibil și lubrifianți din cauza reducerii rezervelor valutare, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la benzină și păcură.