Floarea rară găsită în Gorj de un cuplu pasionat de natură și munte. „Are un parfum puternic și e pe cale de dispariție” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O floare rară, protejată de lege, a fost găsită de un iubitor al naturii în munții din județul Gorj, din zona Lacul Valea Mare-Piatra Cloșanilor.

Iedera albă daphne belgium răspândește un miros foarte frumos Foto: Claudiu Fiu
Iedera albă daphne belgium răspândește un miros foarte frumos Foto: Claudiu Fiu

„Se cheamă «iedera albă daphne belgium». Când am ajuns acolo, soția mi-a spus că simte un parfum puternic de flori. Știam că este și zonă cu narcise, iar liliacul nu a înflorit. Am descoperit această plantă pe o fațetă a muntelui. Este la același nivel cu floarea de colț. Se știa că există în zona Sinaia, Vatra Dornei și alte regiuni de munte din țară, dar nu se știa că există și în munții din județul Gorj. Zona respectivă trebuie monitorizată și trebuie promovată“, a spus Claudiu Fiu, cel care a descoperit floarea, alături de soția sa. 

Iedera albă daphne belgium a fost găsită în munții din Gorj Foto: Claudiu Fiu
Iedera albă daphne belgium a fost găsită în munții din Gorj Foto: Claudiu Fiu

Floarea este pe cale de dispariție.

„Pânǎ în anul 2009, un singur loc a fost atestat oficial, în Munţii Bucegi, ca având cel mai mare numǎr de exemplare. Iedera albǎ, ca şi floarea-de-colţ, rododendronul, crinul de pǎdure, sângele-voinicului şi altele, a fost declarată monument al naturii şi a fost pusă sub protecţia legii datoritǎ faptului cǎ sunt pe cale de dispariţie“, conform merg.in/busteni/.    

Ce plante a mai găsit

Acesta a povestit că a găsit și multe alte plante extrem de frumoase: „Lacul Valea Mare-Piatra Cloșanilor. Un traseu cu foarte multe flori, unele chiar rare si protejate. Am urcat din apropierea lacului Valea Mare ținând poteca marcata cu cerc roșu pe fond alb. Poteca străbate o pădure de fag intercalata cu mesteacăn, ulm, pin, cireș sălbatic (era în floare). Pe etajele superioare se deschid pajiști cu o multitudine de flori“.

Potrivit acestuia, cei care doresc și vor să facă drumeții în zonă pot să vadă și alte specii, cum ar fi liliacul și narcisa

Peisajele sunt mirifice Foto: Claudiu Fiu
Peisajele sunt mirifice Foto: Claudiu Fiu

Peisajele sunt mirifice

Peisajele sunt deosebit de frumoase din vârful Piatra Cloșanilor. Cei care vor să străbată traseul, care este o porțiune și de via ferata, trebuie să fie echipați corespunzător.

Pentru a ajunge în vârf se recomandă un kit de via ferata. Noi ne-am chinuit fără. Din vârf poți admira către nord masivele Retezat-Oslea...nord-est - Parâng...est - Vf. Cioclovina și în spate orașul Târgu Jiu... La sud-vest este Vf. lui Stan, la Vest, Godeanu-Țarcu și toate câmpiile montane care par niște grădini suspendate. Dacă nu alegeți sa urcați către Piatra Cloșanilor, puteți face un tur al lacului“, a relatat Claudiu Fiu.

Acesta i-a sfătuit pe cei care vor să urmeze traseul să fie atenți și la vipere, care au început să fie active. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite