Faptele pentru care oraşul Târgu Jiu a fost decorat de Regele Carol al II-lea cu „Virtutea militară de război clasa I“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Târgu Jiu a fost decorat cu „Virtutea militară de război clasa I“ pentru vitejia de care locuitorii au dat dovadă în lupta de la „Podul Jiului“ din Primul Război Mondial.

Ceremonia s-a desfăşurat în data de 7 august 1933, distincţia fiind conferită chiar de către Carol al II-lea. O fotografie unicat de la acest eveniment a fost descoperită de către Ion Ţârlea, un colecţionar pasionat de fotografii din Târgu Jiu, într-o revistă din Franţa.


Fotografia este realizată de renumita agenţie de presă „Associated Press“ şi a ajuns acum şi în patrimoniul Primăriei Târgu Jiu.

„Reuşim, în afară de fotografiile care apar în presa vremii, să avem la Târgu Jiu o fotografie inedită realizată de «Associated Press» cu momentul în care regele Carol al II-lea pune pe perina de catifea, primarului de atunci al municipiului Târgu Jiu, distincţia «Virtutea militară de război clasa I»“,

a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.


Ceremonia a avut loc în centrul oraşului Târgu Jiu, chiar în faţa actualei Prefecturi, care atunci era sediul Primăriei Târgu Jiu, lângă locul unde este înmormântată Ecaterina Teodoroiu.

Populaţia oraşului Târgu Jiu a înfruntat năvala inamicului

Decretul care a fost dat de Regele Carol al II-lea prin care conferă Medalia „Virtutea militară de război clasa I“ oraşului Târgu Jiu a fost emis pe data de 6 august 1933. Decoraţia a fost acordată „pentru unitatea de simţire, pentru sacrificiul şi curajul deosebit de care a dat dovadă populaţia acestui oraş, care a luptat alături de trupe, înfruntând năvala inamicului pe Valea Jiului“, se arată în decret.

Ce s-a întâmplat la podul Jiului

Pe data de 14 octombrie 1916, o parte dintre locuitorii oraşului Târgu Jiu s-au opus invaziei germane şi au ajutat trupele militare pentru a respinge atacul inamicului. Iată ce spune istoricul Andrei Popete Pătraşcu despre acest eveniment istoric:

„În ziua de 14/27 octombrie 1916, oraşul Târgu Jiu a înscris o pagină glorioasă în istoria României cu prilejul bătăliei de la podul de peste Jiu, când trupele române, animate de rezistenţa opusă de populaţia oraşului, au respins o puternică ofensivă germană. (...) La Târgu Jiu rămăsese doar o companie de miliţie, formată din 2-3 plutoane, pentru paza podului peste Jiu. În acest gol al poziţiei, s-a strecurat mai întâi «o companie de vânători inamică, din al 12-lea Regiment de vânători german, urmată apoi de o alta» - aşa cum relata comandantul Grupului Jiu din Divizia XI-a, colonelul Ion Anastasiu.

Relatările despre lupta de la Podul Jiului sunt numeroase, subiectivitatea fiind însă evidentă în fiecare mărturisire, articol sau studiu. Rămâne însă de netăgăduit rezistenţa opusă timp de câteva ore, în faţa inamicului, de populaţia oraşului Târgu Jiu: civili, cercetaşi, sergenţi de stradă şi câţiva activi. După unele relatări, s-a trecut la mobilizarea unui număr mic de civili, care au primit armament, şi împreună cu efectivul redus al companiei de miliţie s-au îndreptat spre podul de peste Jiu. „A fost unul dintre cele mai mari şi înălţătoare tablouri ale neamului - afirma generalul C. Găvănescul, în cartea document «Războiul nostru pentru întregirea neamului», - copii între moşnegi luptând alături pentru ţară… amestecaţi cu câţiva ţărani şi civili, iar lângă ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite şi ele să ajute, pansând pe răniţi, cărând muniţiuni soldaţilor până pe linia de luptă sau încurajând pe luptători. Şi toţi aceştia erau veniţi aici cu voia lor, neîmpinşi de nimeni, nemânaţi de nimeni decât de dragostea de ţară şi de iubirea de neam”.

Fotografia va fi expusă în şcoli

Conducerea Primăriei Târgu Jiu doreşte ca fotografia să fie expusă în toate şcolile „Face parte dintr-un proiect pe care Primăria municipiului Târgu Jiu l-a demarat, care este denumit «Istorie locală». Dorim imprimarea fotografiei pentru a fi expusă în toate şcolile şi instituţiile din Târgu Jiu, pentru că este un moment important, prin care orice cetăţean poate spune că poartă în piept «Virtutea militară de război clasa I» datorită curajului pe care l-au avut străbunii noştri“, a precizat viceprimarul Adrian Tudor.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite