Familia de zidari italieni care a creat Rânca. Cabana ridicată de frații Di Bernardo a devenit simbol în Munții Parâng VIDEO

0
Publicat:

O familie de zidari italieni, Di Bernardo, a pus bazele stațiunii Rânca din Gorj prin construcția unei cabane în Munții Parâng, care a devenit un simbol al zonei montane a Olteniei.  

Frații Ion și Gheorghe au ridicat cabana „Ciuperca“ din Rânca Foto: Ion Duguleanu
Frații Ion și Gheorghe au ridicat cabana „Ciuperca“ din Rânca Foto: Ion Duguleanu

Înainte de Primul Război Mondial, în zona Olteniei au ajuns multe familii de italieni, în general zidari, în căutarea unei vieți mai bune. Una dintre acestea, Di Bernardo, a construit cabana cunoscută sub numele de Ciuperca, care a fost ridicată în anul 1937. Cabana avea să devină emblematică pentru zona Rânca, situată în Munții Parâng.

„Ion Di Bernardo, al doilea fiu al familiei Giovanni și Maria Di Bernardo, s-a născut la Târgu Jiu la 3 octombrie 1897. A urmat cursurile școlare obișnuite pentru acele timpuri, după care a continuat tradiția familiei, calificându-se de meseria de zidar. A deprins tainele meseriei în primul rând de la tatăl său și, apoi, de la fratele Gheorghe care era cu câțiva ani mai în vârstă. În anii maturității, împreună cu fratele Gheorghe a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați antreprenori de lucrări din județul Gorj, dar nu numai", arată Ion Duguleanu, în lucrarea „Străini în Gorj".

Cabana „Ciuperca“ din Rânca Foto: Facebook/pensiunea la Ciupercă
Cabana „Ciuperca“ din Rânca Foto: Facebook/pensiunea la Ciupercă

Gheorghe a încheiat, în anul 1937, cu Prefectura Gorj un contract pentru construirea unei cabane turistice, care a fost denumită mai târziu „Ciuperca“. Prețul stabilit pentru lucrare a fost de un milion de lei. Cabana „Ciuperca“ a fost demolată de către un om de afaceri, deși avea o valoare istorică, pentru a face loc unei alte pensiuni. 

Ion Di Bernardo a luptat în Primul Război Mondial

În timpul primului război mondial, Ion Di Bernardo a plecat în Italia, deoarece era încă cetățean italian, și a luptat împotriva trupelor austriece. În perioada respectivă s-a căsătorit cu Xantina, iar după război au revenit în România.

,,A lucrat în continuare împreună cu tatăl lor și apoi numai cu fratele Gheorghe, mai întâi ca zidarii și apoi ca antreprenori ai unor lucrări de construcții. Multe dintre casele orașului poartă amprenta stilului arhitectonic pe care îl practicau, iar multe imobile gândite și înscrise pe planșetă de către arhitectul Iulius Doppelriter au fost executate în fapt de către frații d Bernardo și echipele lor de construcții", menționează Ion Duguleanu.

Frații Di Bernardo erau pasionați de vânătoare

„În puținul timp liber care le rămânea sau cu ocazia sărbătorilor religioase, frații Di Bernardo și cumnatul lor Nicu Ploștinaru organizau partidă de vânătoare împreună cu prieteni și cunoscuți. (...) În alte zile, mai ales în timpul verii, plecau împreună cu soțiile și copiii fie în excursii în zona de munte, la mare sau în vizită la familii ale căror case le construiseră și cu care au păstrat apoi legături de prietenie", se mai prezintă în lucrarea „Străini în Gorj".

Au lucrat la construcția unui lăcaș de cult reprezentativ

Cei doi frați italieni au lucrat la o altă clădire importantă: biserica Sfinții Apostoli, care este declarată monument istoric. Din păcate, în timpul lucrărilor, Ion a suferit un accident.

„Ion Di Bernardo a lucrat alături de fratele său până târziu spre bătrânețe. Un accident suferit în perioada interbelică la montarea cupolei la biserica Sfinții Apostoli din Târgu Jiu i-a dăunat mult sănătății, și atunci, și spre bătrânețe“, a mai adăugat Ion Duguleanu. 

Recordul de la Rânca

Rânca este stațiunea aflată la cea mai mare altitudine din România, fiind situată pe versantul sudic al Munților Parâng, la 1.700 metri înălțime. Este traversată de Transalpina (DN67c), cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 metri). Zona turistica Rânca dispune de un potențial turistic și sportiv deosebit, fiind considerata centrul drumețiilor din Parâng. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite