Drama primei campioane mondiale din istoria sportului românesc. A fost exclusă din sport pentru că emigrat din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angelica Rozeanu a fost prima româncă din istoria sportului autohton care a reuşit să câştige un titlu mondial. A fost o mare campioană a tenisului de masă, dar a fost forţată să plece din România din cauza originii evreieşti.

Angelica Rozeanu s-a născut pe data de 15 octombrie 1921, la Bucureşti. În copilărie a început să joace tenis de masă. „Primele partide le-a jucat în sufragerie, în compania fratelui său. El a adus acasă palatele şi fileul. Au început concursurile şi Angelica avea succes după succes. Câştiga în fiecare an Cupa de Vară, care avea loc pe strada Luterană din Capitală“, arată istoricul Arina Avram în lucrarea „Femei celebre din România“.

A participat la primul Campionat Mondial la vârsta de 15 ani

La vârsta de 15 ani, Angelica a participat pentru prima dată la un Campionat mondial de senioare şi a reuşit să ajungă până în faza sferturilor de finală. „A câştigat Campionatul naţional feminin în 1936 şi apoi în fiecare an , până în 1957, exceptând anii de război, din 1940 până în 1945, când nu a participat“, se prezintă în lucrarea „Femei celebre din România“.

A obţinut titlul mondial în urma unei promisiunii făcute dictatorului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej

Angelica a devenit campioană naţională în anul 1950.

„A fost nevoită să intervină pe lângă Gheorghe Gheorghiu Dej (la acea vreme şeful statului român), împreună cu fiica acestuia, pentru a-i îngădui deplasarea în Ungaria. Dej a acceptat, cu condiţia ca echipa să aducă un titlu mondial. Angelica a câştigat o medalie de aur la proba de simplu şi o medalie de aur cu echipa. Astfel, ea a devenit prima campioană mondială a României“,

menţionează Arina Avram.

A câştigat patru medaii de aur la un singur campionat

Angelica Rozeanu a obţinut în anul 1953 o performanţă unică în istoria sporturilor. Aceasta a reuşit să câştige patru medalii de aur la Campionatul Mondial care s-a desfăşurat la Bucureşti.  Aceasta a obţinut cea mai strălucitoare medalie la toate probele la care a participat. „Sportiva a reuşit să obţină de 17 ori titlul de campioană mondială la tenis, o performanţă unică în tenisul de masă. Figurează în Cartea Recordurilor. (…) În peste 20 de ani de activitate competiţională a obţinut 29 de medalii la Campionatele Mondiale, fiind – totodată – prima sportivă din România care a obţinut titlul mondial şi un titlu european în anul 1958“, se mai arată în lucrarea „Femei celebre din România“.

A fugit din ţară în anul 1960

Angelica Rozeranu a fugit din ţară, în anul 1960, din cauza originii sale evreieşti. A fost exclusă din sport. Ea a lăsat în urmă, în apartamentul său, toate trofeele câştigate pentru România. A trăit în Israel acolo unde se afla şi soţul de care a divorţat la puţin timp după plecarea în Israel.

Marea campioană a decedat în 2006, la Haifa, în Israel, la vârsta de 84 de ani.

„O adevărată legendă a tenisului de masă. Realizările sale în sport nu mai pot fi egalate niciodată. A fost ultima jucătoare non-asitaică care a câştigat campionatul mondial la proba de simplu (…) A fost o jucătoare minunată, iar recordul său la Campionatele Mondiale este incomparabil. În ochii multora, a fost cea mai mare din toate timpurile”, aşa este descrisă jucătoarea pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă (ittf.com). 

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite