Două grădiniţe şi 0 singură educatoare: copiii învaţă două săptămâni şi alte două iau vacanţă. Părinţii se autopropun în locul cadrului didactic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşcolarii din satele Miculeşti şi Slivileşti merg la grădiniţă doar două săptămâni pe lună, iar restul sunt nevoiţi să rămână acasă. În cele două sate există câte o grădiniţă, dar numai o singură educatoare, care este nevoită să se împartă între cele două unităţi.

Această situaţie se înregitrează ca urmare a numărului redus de copii, iar postul de educatoare cu normă întreagă a fost desfiinţat. O singură educatoare îşi împarte acum activitatea între cele două grădiniţe: o săptămână se ocupă de copiii din Miculeşti, iar o săptămână de micuţii din Slivileşti. Unii părinţi au propus ca cei mici să vină la grădiniţă şi în săptămâna în care ducatoarea lipseşte şi să se ocupe ei, cu schimbul, de supravegherea lor. 

Învăţătoarea Păuna Enăşoiu, de la Şcoala Slivileşti, ne explică situaţia: „Copiii vin la grădiniţă o săptămână da, alta ba şi tot aşa toată luna. Şi probabil multă vreme de acum încolo, deoarece s-a desfiinţat postul de educatoare de la Grădiniţa Slivileşti şi s-au împărţit orele doamnei educatoare Ceuşescu Mariana de la Miculeşti. În concluzie, dânsa are 0-5 şi 0-5 normă aici şi la Miculeşti. Altă soluţie se pare că nu a fost. Copiii nu vin la unitatea şcolară cât nu este educatoarea, ci stau acasă. Nu este adevărat că vin şi că îi supraveghează părinţii“. 

Părinţii, dispuşi să-i ţină locul educatoarei

Unii localnii din comuna Slivileşti susţin că părinţii merg la grădiniţă să stea cu cei mici, în perioadele în care educatoarea lipseşte. „Educatoarea nu ştiu dacă vine. Am auzit că stau părinţii cu cei mai mici copii, cei de la grădiniţă. Aşa se aude. Eu nu am copii la grădiniţă, nu ştiu exact!”, a spus o localnică. 

image

Reprezentanţii unităţii şcolare neagă aceste zvonuri şi spun că aşa ceva ar fi ilegal. „Din cauza deficitului de elevi, nu mai avem educatoare aici şi vine o dată la şapte zile, adică o săptămână, alta nu, doamna educatoare Ceuşescu din satul Miculeşti. Aşa, copiii pot merge la grădiniţă. Câtă vreme nu este educatoarea, cei mici stau acasă. Este o aberaţie că stă un părinte cu ei! A fost o propunere din partea părinţilor, dar nu aveam cum să fim de acord cu ea, căci ar fi inadmisibil şi ilegal. Un copil, un elev sau preşcolar, trebuie supravegheat de un educator, de un cadru didactic. Dacă i se întâmplă ceva, tot vina şcolii va fi”, a spus Iulian Georgescu, directorul Şcolii din Slivileşti.

Educatoarea se va pensiona peste doi ani

image

Educatoarea Mariana Ceuşescu spune că soluţia de a se împărţi între cele două grădiniţe a fost găsită de Inspectoratul Şcolar:

„La Miculeşti am nouă copii, iar la Slivileşti 11. Cât eu nu sunt, copii nu vin la grădiniţă. Nu am auzit ca la Slivileşti să vină grădinarii şi să stea părinţii cu ei în clasă. Nu are cum să fie adevărat. Ar fi mai uşor să îi aducă pe toţi într-o singur loc, dar cred este problema transportului cred“,

a spus educatoarea care mai are doi ani până la pensie. 

Primarul Sorin Bucurescu spune că va căuta soluţii pentru această problemă: „Primăria şi-a făcut datoria, avem microbuz, îi aducem la şcoală. Ştiu că nu sunt elevi suficienţi, de aceea nu vine educatoarea în fiecare zi. Am purtat discuţii cu directorul şi vom vorbi la ISJ să vedem ce este de făcut”. 

Compromis

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că s-a apelat la această formulă de compromis pentru a nu închide cele două grădiniţe. „Am aflat despre situaţia de la Slivileşti şi ştim că a fost cauzată de numărul mic de elevi. Altfel, riscau ca ambele grădiniţe să fie închise. De aceea s-a luat decizia ca educatoarea să aibă un program bine stabilit când merge la grădiniţa din Miculeşti, când la cealaltă. Dacă este adevărat că stau părinţii cu copii la grădiniţă cât nu este educatoarea, aşa ceva este inadmisibil. Vom cerceta”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite