Corupție la Registrul Auto Român din Gorj. Patru angajați au fost trimiși în judecată pentru luare de mită
0Patru angajați ai Registrului Auto Român (RAR) au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru săvârșirea unor fapte de corupţie: constituire de grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată, fals intelectual.

Trei ingineri și un mecanic ai reprezentanței Gorj a RAR vor fi judecați de către Tribunalul Gorj. Alături de ei a mai fost trimis în judecată și un om de afaceri din comuna gorjeană Crasna, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.
Potrivit procurorilor, în perioada martie – iulie 2018, angajații RAR Gorj au primit cu titlu de mită sume de bani pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, pentru a omologa în vederea înmatriculării mai multe autoturisme aduse din Marea Britanie, care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului în certificatele de omologare că, în urma inspecţiilor, nu a depistat nereguli.
Neconformitățile erau trecute cu vederea contra unor sume de bani
Conform rechizitoriului, Lucian Claudiu Penciu, în calitate de inginer în cadrul RAR Gorj, „a acţionat în cadrul grupului infracţional organizat, având ca sarcină distinctă omologarea în vederea înmatriculării în condiţii nelegale a autoturismelor ai căror proprietari remiteau sume de bani cu titlu de mită. În perioada martie – iulie 2018, a pretins şi primit suma totală de 8.650 lei şi 50 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a omologa în vederea înmatriculării, mai multe autoturisme aduse din U.K., care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului, în certificatele de omologare, că în urma inspecţiilor nu a depistat nereguli”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Acesta este acuzat de 48 de acte materiale de luare de mită și 31 de fals intelectual în formă continuată.
De asemenea, și inginerii Cristian Florin Armeanu și Marius Cătălin Iftimie sunt acuzați de aceleași fapte. Aceștia au consemnat date nereale în certificatele de omologare ale mașinilor aduse din Marea Britanie, potrivit anchetatorilor.
Alături de cei trei ingineri a mai fost trimis în judecată și Dinei Vlăduț, mecanic în cadrul RAR Gorj, care va fi judecat pentru 32 de acte materiale de luare de mită. „Avea ca sarcină distinctă manipularea aparatului ce măsoară emisiile de noxe ale autoturismelor ce se prezintă la inspecţii la sediul R.A.R. Gorj, în vederea omologării şi apoi înmatriculării în condiţii nelegale, în perioada martie – iulie 2018, a primit cu titlu de mită suma de 1.760 lei, pentru încălcarea atribuţiilor de serviciu”, se mai arată în rechizitoriu.
Om de afaceri prins când oferea mită
Un om de afaceri din județul Gorj a fost trimis în judecată pentru dare de mită, pentru ca o mașină să treacă de inspecția RAR: „Aflându-se în incinta RAR Gorj, cu ocazia prezentării autoturismului tip JEEP marca KIA SPORTAGE, în vederea efectuării unei inspecţii, pentru înmatriculare, dorind să obţină un rezultat favorabil la inspecţie, având în vedere vechimea autoturismului, precum şi posibilitatea de a fi identificate defecţiuni, a remis din proprie iniţiativă, în două împrejurări diferite, dar în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cu titlu de mită, mai întâi suma de 100 de lei pe care a plasat-o în interiorul autoturismului, lângă scrumieră (o bancnotă de 100 de lei) pentru a fi ridicată de către funcţionarul R.A.R. Gorj, însărcinat să efectueze testarea cu aparatul de noxe, respectiv inculpatul V.D. (Vlăduț Dinei – n.r.) şi ulterior, după aproximativ o oră a remis personal, din proprie iniţiativă, sub coordonarea numitei B.I., suma de 100 de lei cu titlu de mită, în actele autoturismului sus-menţionat, inginerului însărcinat cu inspecţia autoturimsului, respectiv inculpatului I.C., în incinta halei în care se testau autoturisme, pentru a-i determina pe funcţionarii sus-menţionaţi să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu”, se mai precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prezentat de Gorjonline.ro.
Reținuți după percheziții
În urmă cu cinci ani, ofițerii D.G.A. din Gorj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au organizat un flagrant la RAR Gorj, iar unul din cei patru angajați ai instituției, trimis acum în judecată, a fost prins în timp ce a primit cu titlu de mită suma de 710 lei de la reprezentantul unei societăți comerciale de intermediere înmatriculări autovehicule, în scopul obținerii avizului de inspecție tehnică a unui autovehicul achiziționat din Anglia, care nu respecta condițiile tehnice.
Patru persoane, între care trei angajați ai RAR Gorj și un alt angajat al unei societăți comerciale, au fost reținute, la acel moment, pentru 24 de ore, de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.