Canalizarea unui oraș din Gorj este deversată direct în râul Jiu. Stația de epurare nu funcționează de ani de zile

0
Publicat:

Dejecțiile și tot ce se aruncă în canalizarea orașului Rovinari, din județul Gorj, cu o populație de aproximativ 12.000 de locuitori, ajunge direct în râul Jiu, pentru că stația de tratare a apelor uzate nu funcționează.

Râul Jiu poluat de canalizarea orașului Rovinari Foto: Apele Române Jiu
Râul Jiu poluat de canalizarea orașului Rovinari Foto: Apele Române Jiu

În urmă cu o lună și jumătate, reprezentanții Apelor Române Jiu au luat probe de apă din râul Jiu, din locul unde canalizarea orașului Rovinari este deversată în râul Jiu și au fost înregistrate depășiri la toți indicatorii.

În ciuda acestei situații alarmante, Apele Române Jiu a aplicat doar un avertisment operatorului de apă și canalizare Aparegio, care furnizează apa potabilă și asigură serviciul de canalizare în mai multe localități din Gorj, printre care se numără și orașul Rovinari. O posibilă explicație o reprezintă politizarea instituțiilor, operatorul Aparegio fiind condus de Traian Pătrășcoiu, unul dintre cei mai vechi membri PSD din județul Gorj.

Apele Române au luat probe de apă și au fost constatate depășiri Foto: Apele Române
Apele Române au luat probe de apă și au fost constatate depășiri Foto: Apele Române

Singura instituție care a aplicat o sancțiune este Garda de Mediu Gorj. Amenda „Domnii de la Ape au recoltat probe și au făcut un control alături de noi. Și-au asumat prin actul de control că vor dispune prevederile legale, pentru că au ieșit depășiri. Domnii de la ABA Jiu au dat un avertisment. Le-am solicitat din nou monitorizarea calității apei în zona respectivă. Au făcut analize și nu ni le-au mai trimis. Ne-am autosesizat și am făcut noi un control la operatorul de canalizare și am stabilit sancțiunea cuvenite pentru evacuare de ape uzate neepurate. Contravenția a fost în sumă de 60.000 de lei“, a spus Gabriel Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

„Trebuia făcută o sesizare penală“

Stația de epurare a rețelei de canalizare a orașului Rovinari este nefuncțională, astfel că apa din canalizare este deversată în Jiu fără niciun fel de tratament. Mai mult decât atât, Apele Române au avizat că stația de epurare funcționează și există autorizație de gospodărire a apei pentru o stație care nu e funcțională. Inspecția bazinală a Apelor din subordinea directorului general al Administrației Bazinale de Ape Jiu cu sediul în Craiova a decis să aplice doar un avertisment.

Dragoș Popescu, senator REPER, a făcut mai multe sesizări cu privire la poluarea râului Jiu de canalizarea orașului Rovinari: „Din câte știu, stația de epurare nu a funcționat vreodată. Nu cred că măsura aplicării unei amenzi este suficient. Acest caz este foarte grav și trebuia făcută o sesizare penală, mai ales că nu este o situație accidentală. Sunt două țevi prin care se deversează rezidurile orașului Rovinari. Prin una se deversează direct în Jiu, iar aceea trebuia blocată și măsura stabilită a fost să transporte apa uzată la stația de la Târgu Jiu. Nu s-a întâmplat acest lucru și se varsă în continuare fără nicio problemă. Este afectată pânza freatic, flora și faună. Au fost depășiri la toi parametrii“.

Stația de epurare nu a funcționat vreodată

Stația de epurare a orașului Rovinari a fost realizată de către Compania Națională de Investiții din cadrul Ministerului Dezvoltării. Lucările au finalizate în anul 2021, dar stația nu a funcționat vreodată din cauza unor deficiențe , care nu au fost remediate nici până în prezent.

În luna aprilie a acestui an senatorul Drao Popescu și Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu, au venit la Rovinari și chiar au sesizat poluarea la 112.

„Ce m-a frapat pe mine a fost modul în care s-a ajuns la sesizare. Să sunăm la 112 să vină ABA Jiu, poliția! Pe banii cui? Cei care au venit au mai făcut sesizări de închidere a hidrocentralelor, la termocentrale. Vor să închidă tot? Și stația de epurare? Ne vom ocupa și vom remedia defecțiunea într-o săptămână două prin procedurile pe care le avem la dispoziție. Vom încerca să nu poluăm nimic și să fim în limite” a spus atunci Traian Pătrășcoiu, directorul Aparegio pentru Radio Infinit.

Din păcate, nimic nu s-a schimba de atunci și râul Jiu este poluat în continuare. Conducerea acestei companii nu a răspuns până acum întrebărilor adresate de către Adevărul cu privire la funcționarea stației de epurare, cu toate că au fost transmise în urmă cu o săptămână.

Peștii pot să sufere malformații

Claudiu Fiu, vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj, a spus: „Nu este vorba doar de dejecțiile care ajung în Jiu, ci și de alte reziduuri care sunt aruncate la canalizare, cum ar fi detergenți, înălbitori și alte substanțe. Peștii pot fi afectați mai ales în perioada de eclozare a icrelor și se poate produce stoparea procesului de fecundare. În general, problemele pot să apară în timp, și acestea constau în malformații, deviații de specii și acumularea de către pești a unor substanțe periculoase. Se constată o reducere masivă a populației piscicole în aval de Jiu. Am încercat să facem populări“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite