Avertisment Greenpeace: Plasticul reciclat poate fi mai toxic și nu este o soluție pentru reducerea poluării
0Reciclarea plasticului îl poate face mai toxic și nu ar trebui considerat o soluție la criza poluării, a avertizat Greenpeace înainte de ultima rundă de negocieri pentru un tratat internațional privind materialele plastice.
"Materialele plastice sunt în mod inerent incompatibile cu o economie circulară", a declarat rețeaua globală de mediu într-un raport care reunește cercetări ce arată că materialele plastice reciclate sunt mai toxice decât constituenții lor virgini, scrie The Guardian.
Raportul, programat să coincidă cu începutul unor noi discuții pentru un potențial tratat global privind materialele plastice, vine în contextul în care cercetări separate au descoperit că descompunerea materialelor plastice pentru reciclare împrăștie poluarea cu microplastice în mediu.
Reprezentanții a 173 de țări au convenit anul trecut să elaboreze un tratat obligatoriu, din punct de vedere juridic, care să acopere "întregul ciclu de viață" al materialelor plastice, de la producție până la eliminare, care să fie negociat în următorii doi ani.
Săptămâna viitoare urmează să se întâlnească la Paris, pentru discuții care au fost deja criticate pentru excluderea comunităților din țările în curs de dezvoltare afectate de dumpingul și arderea deșeurilor din plastic, precum și a culegătorilor de deșeuri marginalizate, care sunt esențiale pentru reciclare.
Fără aceste voci, teama este că negocierile vor fi influențate de interesele corporatiste. "Industria materialelor plastice – inclusiv a combustibililor fosili, a petrochimiei și a companiilor de bunuri de larg consum – continuă să prezinte reciclarea plasticului ca soluție la criza poluării cu plastic", a declarat Graham Forbes, care conduce campania globală Greenpeace USA privind materialele plastice.
"Dar... toxicitatea plasticului crește de fapt odată cu reciclarea. Materialele plastice nu își au locul într-o economie circulară și este clar că singura soluție reală pentru a pune capăt poluării cu plastic este reducerea masivă a producției de plastic", a mai spus acesta.
Începând cu anii 1950, au fost produse aproximativ 8 miliarde de tone de plastic. Raportul Greenpeace cataloghează cercetări evaluate inter pares și studii internaționale care arată nu numai că doar o mică parte (9 %) din materialele plastice sunt reciclate vreodată, ci și că cele care ajung să aibă concentrații mai mari de substanțe chimice toxice, multiplicând potențialele lor daune asupra sănătății umane, animale și a mediului.
Materialele plastice reciclate, spune raportul, conțin adesea nivele mai ridicate de substanțe chimice, cum ar fi substanțele ignifuge toxice, benzenul și alți agenți cancerigeni, poluanții din mediu, inclusiv dioxinele bromurate și clorurate, și numeroși perturbatori endocrini care pot provoca modificări ale nivelurilor naturale de hormoni ai organismului.
Deșeurile de plastic destinate reciclării sunt, de obicei, exportate din țări cu venituri mari în părți mai sărace ale lumii.
Dr. Therese Karlsson, consilier științific în cadrul Rețelei Internaționale de Eliminare a Poluanților (IPEN), a declarat: "Materialele plastice sunt fabricate cu substanțe chimice toxice, iar aceste substanțe chimice nu dispar pur și simplu atunci când materialele plastice sunt reciclate. Știința arată în mod clar că reciclarea plasticului este un efort toxic, cu amenințări la adresa sănătății noastre și a mediului de-a lungul întregului flux de reciclare.
"Pur și simplu, plasticul otrăvește economia circulară și corpurile noastre și poluează aerul, apa și alimentele. Nu ar trebui să reciclăm materialele plastice care conțin substanțe chimice toxice. Soluțiile reale la criza materialelor plastice vor necesita controale globale asupra substanțelor chimice din materialele plastice și reduceri semnificative ale producției de plastic."
Se preconizează că producția de plastic se va tripla până în 2060. Greenpeace a declarat că orice tratat global privind materialele plastice trebuie să realizeze reduceri semnificative imediate ale producției de plastic, ca un prim pas pe o cale către eliminarea totală a fabricării plasticului virgin.
Acele materiale plastice care rămân trebuie refolosite pe cât posibil, în timp ce sunt dezvoltate tehnologii de eliminare a deșeurilor care nu implică pur și simplu arderea sau îngroparea acestuia, a spus Greenpeace.