ANAF a constatat o „gaură“ de peste 2,2 milioane de lei la Primăria Târgu Jiu pentru iluminatul ornamental. Banii s-au dus în contul firmei familiei unui fost deputat PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raportul ANAF a constatat un prejudiciu de peste 2,2 milioane de lei în privinţa iluminatului ornamental
Raportul ANAF a constatat un prejudiciu de peste 2,2 milioane de lei în privinţa iluminatului ornamental

Agenţia Naţională de Admninistrare Fiscală (ANAF), prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova, a constat o „gaură“ de peste 2,2 milioane de lei la Primăria municipiului Târgu Jiu cu privire la mai multe contracte pentru iluminatul ornamental din iarna 2010-2011.

Banii s-au dus în contul unei firme din Târgovişte, în spatele căreia se află familia fostului deputat şi preşedinte al PNL Târgovişte, Vasile Horga.

Raportul ANAF a fost întocmit, anul trecut, la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, unde a fost depusă o sesizare penală, dar a fost contestat de cei găsiţi responsabili de cheltuirea în mod ilegal a banului public.  ANAF Bucureşti, care a respins solicitarea de revizuire în luna iulie a acestui, astfel încât documentul a rămas valabil. 

Raportul i-a fost ascuns noului primar

Raportul cu pricina a fost contestat administrativ de Primăria Târgu Jiu şi de cei găsiţi responsabili de prejuduciul creat la ANAF Bucureşti, care a respins solicitarea de revizuire în luna iulie a acestui, astfel încât documentul a rămas valabil. 

Raportul a ajuns la Primăria Târgu Jiu pe data de 20 iulie, dar noul primar Marcel Romanescu (PNL), instalat în funcţie la data de sfârşitul lunii iunie a aflat de acesta abia pe data de 6 august. 

„Am aflat de acest raport de la unul dintre directori, pe data de 6 august. Au fost câteva zile de întârziere. Eu mi-am putut efectua procedura cerută de lege, inclusiv convocarea unei şedinţe de Consiliul Local pentru prezentarea raportului întocmit ANAF. A trecut o perioadă destul de lungă. Nu pot să fac presupuneri pe această temă. O să fac o analiză şi voi încerca să propun luarea măsurilor care impun. Puteau fi traşi la răspundere cei care nu mi l-au adus la cunoştinţă, dar şi eu în mod indirect“,

a spus primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

image

Preşedintele PNL Gorj, Dan Vâlceanu, este cel care a prezentat, într-o conferinţă de presă raportul ANAF. „S-a încercat ascunderea acestui raport, pentru că, potrivit legii, trebuie prezentat Consiliului Local în termen de 30 de zile de la primirea acestuia, în caz contrar primarul putând fi tras la răspundere penală. Intenţionat i s-a ascuns primarului acest raport, pentru a avea probleme“, a spus Dan Vâlceanu. 

Persoanele găsite vinovate

Cârciumaru

Cei găsiţi răspunzători de reprezentanţii ANAF de cheltuirea în mod nejustificat şi ilegal a banului public sunt: Florin Cârciumaru, fost primar, în prezent senator PSD şi preşedintele organizaţiei Gorj a PSD, Narcisa Cristea, director economic, Grigore Jianu, în prezent secretar al Primăriei Târgu Jiu, în momentul respectiv director al administraţiei publice, Ionuţ Jilăveanu, şef Serviciu Gospodărire, Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, şi Constantin Răduţoiu, şeful Serviciului Juridic. ANAF le impută acestora suma de 2,2 milioane de lei.

„Se vor lua măsurile legale. În primul rând se vor emite dispoziţii pentru imputarea acelei sume, pentru angajaţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu, şi se va promova acţiune în instanţa de judecată pentru recuperarea prejudiciului pentru cei care nu mai sunt angajaţi şi sesizarea organelor competente, mai ales că vorbim de un dosar penal aflat pe rol. Eu nu fac altceva decât să înaintez un document al ANAF organelor competente“, a spus primarul Marcel Romanescu. 

Senatorul Cârciumaru spune că se vor contesta în instanţa de judecată şi deciziile de impunere care vor fi emise de primarul actual: „În baza acestui raport, primarul trebuie să emită decizii de imputare din salariu. Cum va fi, tot după judecată se va stabili. Nu ştiu dacă acest raport a fost înaintat şi la DNA“.

Narcisa Cristea spune că nu se poate gândi să achite prejudiciul: „Nici nu mă pot gândi la plata sumei imputate. Este o sumă foarte mare. Instanţa va stabili“.

Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu a fost convocat de primarul Marcel Romanescu vineri, 18 august, într-o şedinţă extraordinară pentru prezentarea raportului ANAF. 

Firma familiei deputatului Hoargă a pus adaosuri de 400%

Potrivit raportului ANAF, Primăria Târgu Jiu, condusă la vremea respectivă de Florin Cârciumaru, în prezent senator şi preşedinte al PSD Gorj, a încheiat în data de 2 decembrie 2010 un contract cu firma Euro Audit Service SRL Târgovişte, în valoare de 2,1 milioane lei, în condiţiile în care mai exista un contract cu Romlux Lighting CO SA tot din Târgovişte privind concesionarea serviciului de iluminat public pe o durată de 10 ani.

Contractul nr. 8 din 2-12-2010 cu Euro Audit Service SRL avea ca obiect furnizarea, montarea, instalarea, demontarea şi transportul la locul de depozitare a ornamentelor de sărbători. ANAF consideră că suma de peste 2,1 milioane de lei a fost plătită în mod ineficient, nejustificat şi nelegal de Primăria Târgu Jiu. ANAF a mai constatat că investiţiile în iluminatul ornamental s-au făcut fără aprobarea Consiliului Local şi că s-a încheiat contractul fără să existe rezervarea sumei. S-a mai constatat, de aseemnea, că s-a procedat în mod nelegal la procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare pentru că s-a invocat motivul de „extremă urgenţă“, deoarece exista o datorie de peste 3,2 milioane de lei către Romlux, iar societatea a anunţat sistarea efectuării serviciilor. 

Contractul nu poartă viza de control financiar preventiv şi nu s-a întocmit un grafic de îndeplinire a contractului. 

Un electrician a lucrat 80 de ore pe zi

În fişa de lucrări se precizează că au fost executate în luna noiembrie, deşi contractul s-a încheiat în luna decembrie, ulterior efectuării serviciilor. 

Adaosurile practicate de firma din Târgovişte sunt de aproximativ 400%. Astfel, o ghirlandă este cumpărată cu suma de 66 de lei, iar suma cerută Primăriei Târgu Jiu este de 266 de lei; ţurţuri cu led se achiziţionează cu 94 de lei, iar în situaţia de lucrări se trece suma de 394 de lei. Reprezentanţii ANAF susţine că preţul a fost supraevaluat de patru ori, situaţie interzisă de legislaţie. 

De asemenea, firma din Târgovişte avea angajaţi la data respectivă doar opt electricieni, care au efectuat 5.111 ore de muncă pe care Primăria Târgu Jiu le-a decontat, ceea ce a însemnat că un electrician a lucrat 80 de ore într-o singură zi. 

ANAF mai arată că Primăria Târgu Jiu a încheiat alte două contracte cu Euro Audit Service privind închirierea de utilaje necesare montării echipamentelor luminotehnice în zona centrală şi altul de montare a ornamentelor în zona centrală.  Şi cu privire la aceste două contracte, reprezentanţii ANAF consideră că s-au încheiat în mod ilegal. Prejudicul total calculat de ANAF se ridică la peste 2,2 milioane de lei.

Reprezentanţii ANAF mai arată că este posibil ca în acest caz să existe şi fapte penale cu privire la comiterea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu. 

Explicaţii 

Florin Cârciumaru dă explicaţii cu privire la aceste contracte şi spune că nu putea să lase oraşul fără iluminat de sărbători: „Eram într-o situaţie în care nu puteam să las oraşul fără ilumiat public ornamental. Instalaţiile respective sunt în depozitul primăriei şi au fost folosite an de an. (...) Verificările efectuate de ANAF s-au făcut în urma unei sesizări a unei persoane de pe plan local la parchet. ANAF a venit şi a verificat. În prima fază, comisia de la ANAF a fost formată din doi reprezentanţi care au încheiat un raport fără prejudiciu, dar conducerea ANAF de la Craiova nu a fost de acord şi a revenit cu o echipă formată din patru membri. Am contestat raportul întocmit de această echipă, dar cei de la Bucureşti nu au fost de acord cu contestaţia noastră. Am depus contestaţie, în urmă cu câteva zile, în instanţa de judecată faţă de acest raport şi vom contesta şi deciziile pe care le va emite şi domnul primar în baza raportului. Ne vom judeca, pentru că din punctul nostru de vedere nu este nicio greşeală şi niciun prejudiciu atâta timp cât totul a fost legal. Primăria Târgu Jiu deţine instalaţiile ornamentale respective şi le-a folosit an de an până în momentul de faţă. S-a organizat licitaţie şi o să se demonstreze că totul a fost făcut corect. (...) Contestaţia în instanţa de judecată a fost depusă de toţi cei care suntem nominalizaţi în raportul ANAF. Este punctul de vedere al celor de la ANAF că trebuia să existe acordul Consiliului Local pentru acest contract“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite