VIDEO Reţea de trafic de migranţi coordonată de un congolez. Procurorii DIICOT Dâmboviţa au făcut reţineri

0
0

Procurorii DIICOT Dâmboviţa au reţinut 3 persoane, un congolez şi doi români, care formaseră o reţea de trafic de migranţi spre Occident.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Dâmboviţa au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a trei persoane - Okombi Remy Fernand Oscar, Ion Petrache şi Mihai Sandu Nicula, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi fals intelectual.


„Începând cu anul 2012, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat coordonat de Okombi, cetăţean congolez, grup ai cărui membri, cetăţeni români şi străini de origine africană au racolat, au îndrumat şi au călăuzit persoane de cetăţenie congoleză şi de alte cetăţenii pe ruta Congo – Coasta de Fildeş – Uganda – România – statele vest europene (preponderent Franţa şi Belgia)“, se arată în comunicatul DIICOT remis vineri, 25 septembrie.

Procurorii DIICOT arată că membrii grupului introduceau aparent legal migranţi în România prin obţinerea de vize emise de oficiile consulare şi ambasadele României din zona Africii, în baza unor invitaţii ale unor cetăţeni români sau conaţionali stabiliţi în România ori pentru participarea la diverse întruniri organizate pe teritoriul României.

Ulterior intrării în România, migranţii erau cazaţi în diferite locaţii din Bucureşti sau în zonele limitrofe, iar în perioada de şedere membrii grupului întreprindeau demersurile necesare obţinerii documentelor de identitate româneşti falsificate care permiteau accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

După obţinerea documentelor de identitate româneşti, falsificate, membrii grupării ar fi folosit două modalităţi de transport a migranţilor către vestul Europei.

Astfel, o parte dintre migranţi erau scoşi din ţară, în mod fraudulos, cu ajutorul unor documente false, prin frontiera de vest a ţării cu destinaţia Franţa şi Belgia.

Altor migranţi, membrii grupului le achiziţionau bilete de avion pentru a se întoarce în ţările de origine, cu escală în Franţa.  În aeroportul de  escală, migranţii erau aşteptaţi de către alţi membri ai grupului, care le puneau la dispoziţie documente false necesare şederii pe teritoriul francez.

Din documentarea activităţilor infracţionale a rezultat că au fost introduşi fraudulos în Franţa, Belgia şi alte state circa 30 de migranţi.

"La data de 23 septembrie, cu ocazia percheziţiilor efectuate pe raza judeţelor Dâmboviţa şi Giurgiu au fost găsite şi ridicate mai multe documente, suma de 23.000 euro şi o armă cu aer comprimat deţinută ilegal. La data de 24 septembrie, Tribunalul Dâmboviţa a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile", se mai arată în comunicatul DIICOT.

DIICOT specifică faptul că acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizat Dâmboviţa, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale. Intervenţia a avut sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa.

Vă mai recomandăm

Peste 20 de persoane, audiate într-un dosar de trafic de migranţi. În acest dosar s-au făcut percheziţii două zile la rând

Codul refugiaţilor. Cum să ne comportăm cu imigranţii care ajung la noi în ţară

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite