VIDEO Fenomen astronomic rar vizibil pe cerul României doar două ore: tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen astronomic rar va avea loc, luni, 11 noiembrie, şi va putea fi văzut parţial şi pe cerul  României. Este vorba de tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui.

Tranzitul planetei Mercur peste discul solar este un eveniment destul de rar, care se produce cam de 13-14 ori într-un secol.

Din România fenomenul va putea fi văzut luni, 11 noiembrie, timp de aproximativ două ore, începând cu ora 14-35 până la apusul Soarelui, când tranzitul va fi încă în desfăşurare.

Fenomenul nu poate fi văzut cu ochiul liber deoarece diametrul planetei Mercur este prea mic. Acesta se poate vedea doar prin instrumente astronomice prevăzute cu filtre solare speciale de protecţie. 

Specialiştii Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM) ne îndeamnă să nu privim Soarele cu ochiul liber sau prin dispozitive optice, pentru că riscăm să ne pierdem vederea. Soarele se poate privi doar prin filtre speciale astronomice montate în faţa obiectivului. Alte filtre în afară de cele folosite de astronomi sunt nesigure şi periculoase.

Pentru observarea acestui fenomen, Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM va instala telescoape de observare pentru public pe dealul situat lângă Târgovişte în zona Mănăstirii Dealu. Accesul este gratuit şi se va putea face începând cu ora 14. 

Fenomenul se va vedea până la apusul Soarelui care va avea loc la ora 16:54. Evenimentul de la Târgovişte este înregistrat în reţeaua organizaţiei mondiale Astronomi Fără Frontiere, cu indicarea pe hartă a poziţiei exacte a locului de observare.

„Tranzitul planetei Mercur peste discul solar este un eveniment destul de rar, care se produce cam de 13-14 ori într-un secol. Tranziturile lui Mercur se produc doar în lunile mai şi noiembrie. Cele din noiembrie se repetă la 7, 13 şi 33 de ani, iar cele din mai doar la 13 şi 33 de ani. Ultimul tranzit al lui Mercur a avut loc în anul 2016, fiind vizibil în condiţii bune şi aproape în întregime din România. Ultimul tranzit observat în totalitate din România s-a produs pe 7 mai 2003. Următorul tranzit al planetei Mercur peste discul Soarelui va avea loc abia în anul 2032”, a precizat Valentin Grigore, preşedintele SARM.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite