VIDEO Căldura din februarie a dat peste cap agricultura. Cortofii au fost însămânâţaţi cu aproape o lună mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura condiţie pentru ca treaba să meargă bine este ca nopţile să nu fie reci, pentru că altfel s-ar pune bruma pentru cartofii încolţiţi FOTO Ionuţ Dima
Singura condiţie pentru ca treaba să meargă bine este ca nopţile să nu fie reci, pentru că altfel s-ar pune bruma pentru cartofii încolţiţi FOTO Ionuţ Dima

Agricultura este o loterie. O ştiu toţi cei care lucrează pământul şi care se lovesc an de an de noi schimbări climatice. Anul acesta, de exemplu, la Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, cultivarea cartofului a început cu cel puţin trei săptămâni mai devreme decât în anii trecuţi, pentru că luna februarie a fost una extrem de călduroasă. Vremea, însă, se poate schimba, iar o brumă le-ar da planurile peste cap.

În comuna dâmboviţeană Lunguleţu oamenii aproape au terminat muncile câmpului. Aproape toată lumea şi-a însămânat câmpurile cu cartofii de primăvară, asta, în condiţiile în care anul trecut la această vreme, abia se apucau de treabă. Vremea frumoasă a permis lucrarea terenului, iar dacă nu ar fi plouat câteva zile, totul era gata astăzi.

“Ne-am apucat mai de mult de treabă, pentru că vremea ne-a permis. Anul trecut ne-am apucat mult mai târziu. Sperăm să scoatem mai devreme cartofii. Oricum, vremea e schimbătoare. Ne temem de o brumă”, spune domnul Marin.

image

Singura condiţie pentru ca treaba să meargă bine, spun oamenii, este ca nopţile să nu fie reci, pentru că altfel s-ar pune bruma pentru cartofii încolţiţi.

“S-a început cam devreme anul acesta însămânţatul pentru că a fost cald. Toată lumea a ieşit la câmp. E loterie, oricum. Cam pe 24 februarie s-a început însămânţarea”, spune alt agricultor.

De altfel, agricultura în mediul natural a devenit din ce în ce mai mult o loterie, pentru că nu oamenii stau la mila cerului, iar clima s-a schimbat enorm în ultimii ani.

lunguletu cartofi

În comuna Lunguleţu, comună renumită în toată ţara, sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone. În anii trecuţi, polonezii au luat cu asalt comuna Lunguleţu şi au încărcat zeci de tiruri în perioada în care au fost loviţi de inundaţii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite