Urzicile și leurda, un lux. Cât costă verdețurile care schimbă sângele și sunt pline de vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Halele Centrale din Ploiești au ajuns urzicile și leurda, verdețurile care schimbă sângele și sunt pline de vitamine. Însă, nu sunt pentru toți ploieștenii, din cauza prețului piperat.

Urzici și leurdă. FOTO observatorulph.ro
Urzici și leurdă. FOTO observatorulph.ro

În Halele Centrale din Ploiești vedem la tot pasul trufandalele de primăvară, care mai de care mai gustoase și benefice pentru organism. De departe însă, vedetele acestei primăveri sunt urzicile, care au ajuns să coste aproape dublu față de anul trecut.

Kilogramul de urzici costă 15 lei, dar a fost și 20, luna trecută. De asemenea, leurda se vinde cu aproape 5 lei/legătura.

Leurda, la tot pasul în pădurile din Nucet

Leurda mai este denumită în popor usturoi sălbatic sau usturoiul ursului. Conține aminoacizi și vitamine care sunt importante în mai multe tipuri de afecțiuni. Unde mai pui că este și bună la gust.

image

Leurda crește la discreție în multe locuri, dar localnicii spun că cea mai bună este cea din pădurea de la Nucet, pentru că ea creşte pe pământ sfinţit (în zonă fiind mănăstirea Nucet şi Fântâna de Leac). Măicuţele de la Mănăstirea Nucet spun că puterea vindecătoare a plantei se trage de la apa sfinţită cu care se hrăneşte.

Aici este cea mai bună leurdă pentru că se hrăneşte cu apa de la Fântâna de Leac. Am mai mâncat leurdă şi în alte părţi ale judeţului, dar nu e ca cea de aici. Îţi vine să mănânci fără oprire. Eu şi dimineaţa mănânc două-trei frunze de leurdă pentru că este minune pentru organism. Este detergent pentru organism, curăţă toate toxinele”, spune monahia Andreea David, stareţa Mănăstirii Nucet.

Ce beneficii are leurda pentru sănătate

Datorită conținutului ridicat️ de vitamina C - aproximativ 100 mg la 100 g de frunze proaspete, și a fitoncidelor (antibiotice naturale), leurda este considerată o plantă antivirală, totodată extrem de benefică pentru ochi, susținând producția de colagen și acționând ca antioxidant la nivelul retinei și nu numai.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite