Turnul Voievodului din Târgoviște. Legendele spun că dacă urci cu persoana iubită în turn, nu vei mai pleca din oraș

0
Publicat:

Fostă capitală a Țării Românești timp de mai bine de 300 de ani, Târgoviște te poate surprinde plăcut de fiecare dată. De la biserici și muzee, la ruine puse în valoare, „Cetatea celor 33 de voievozi“ poate fi o variantă de city-break de luat în calcul.

Turnul Chindiei. FOTO Arhivă
Turnul Chindiei. FOTO Arhivă

Aproape că nu există român care să nu fi auzit de Turnul Chindiei sau de domni precum Vlad Țepeș, Constantin Brâncoveanu sau Radu cel Mare care au domnit la Târgoviște. Legendele spun că dacă urci cu persoana iubită în turn, nu vei mai pleca din Târgoviște.

Florentinul Anton Maria Del Chiaro, secretarul lui Brâncoveanu, a descris castelul în care „locuiește domnul ţării“, dar a scris și despre limba vorbită de valahi.

Târgovistea este un oraș nu prea mare, așezat în ses și înconjurat de ziduri. Castelul din acel «oraş», în care locuiește domnul ţării, e împrejmuit cu pari de stejar foarte groşi. Locuitorii trăiesc după legea ortodoxă și se îmbracă cu haine lungi, purtând pe cap căciuli asemenea celor croate“, scria italianul.

Turnul Chindiei a fost construit în secolul al XV-lea și face parte din ansamblul de monumente „Curtea Domnească“. El a fost ridicat de către domnul Vlad Ţepeş, în timpul celei de-a doua domnii, iniţial pentru scopuri militare, clădirea servind drept punct de pază, foişor de foc, dar şi pentru stocarea tezaurului.

Turnul măsoară 27 de metri în înălţime şi 9 metri în diametru și se spune că cine urcă în el se îndrăgostește iremediabil de Târgoviște. Aşa cum se prezintă astăzi, Turnul Chindiei este rezultatul refacerii de la mijlocul secolului al XX-lea. El a mai fost reabilitat recent și de către Consiliul Județean Dâmbovița.

Turnul Chindiei. FOTO Muzee Dâmbovițene
Turnul Chindiei. FOTO Muzee Dâmbovițene

Turnul Chindiei este cea mai importantă atracţie turistică din oraş şi totodată simbolul oraşului, elemente specifice edificiului fiind prezente pe stema oraşului, în partea de sus, dar şi în partea de jos. Fiind un monument istoric, clădirea găzduieşte acum o expoziţie de documente, arme şi obiecte care au aparţinut lui Vlad Ţepeş. Din punct de vedere administrativ, Turnul Chindiei se află sub tutela Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte. 

Felinar pentru ceasornicul oraşului” sau închisoare

Turnul este semnalat de episcopul catolic Bakşici şi de călătorii străini precum Paul din Alep care afirma că „în mijlocul curţii e un turn foarte înalt ce serveşte ca fanal pentru ceasornicul oraşului” şi în care cânta o „fanfară” orientală pentru plăcerea domnului. Spre mijlocului secolului al XVIII-lea se arată în manuscrisul latin de la Biblioteca Batthyaneum, că în acest turn se aflau închisorile.

Construit peste rămăşiţele unei biserici

Turnul a fost ridicat peste pridvorul bisericii-paraclis construită de Mircea cel Bătrân care însă acum nu mai păstrează decât urme ale zidurilor altarului şi naosului. Pronaosul se află sub actualele ziduri ale Turnului Chindiei. În manuscrisul latin de la Biblioteca Bathyaneum din Alba Iulia se menţionează că: “În partea de nord se vede un turn înalt unde erau închisorile şi lângă el, îndată, un paraclis mic unde principele cu partea femeiască cercetau sfânta slujbă la vreme potrivită...

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite