Documentarul Netflix „Flavours of Romania” a ajuns în Cetatea de Scaun a Târgoviștei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul realizator britanic Charlie Ottley, care realizează seria de documentare TV despre România, intitulată „Flavours of Romania”, difuzată pe Netflix, a ajuns și la Târgoviște.

Charlie Ottley a vizitat bucătăria unui restaurant local din Târgoviște. FOTO Facebook
Charlie Ottley a vizitat bucătăria unui restaurant local din Târgoviște. FOTO Facebook

Documentarul Netflix „Flavours of Romania” străbate opt regiuni istorice ale României pentru a prezenta gastronomia, cultura și natura locului, în efortul de a promova conservarea acestora.

Este un serial uimitor TV, este o călătorie rutieră prin marile regiuni istorice ale României, sărbătorind diversele culturi, peisaje, gastronomie, oameni și muzică ale țării și arătând cum ecoturismul și conservarea ar putea oferi cea mai bună foaie de parcurs pentru viitor.

Charlie Ottley a poposit la Turnul Chindiei, din Târgoviște, și a gustat din bunătățile pregătite în bucătăria unui restaurant local.

Documentarul Netflix Flavours of Romania nu ar fi fost complet fără o oprire la Turnul Chindiei. Timp de secole, acesta a fost reper al târgoveților, dar și al negustorilor care, în drumurile lor, poposeau în Vechea Cetatea de Scaun a Țării Românești. Ne bucurăm că Charlie Ottley, realizator al acestui documentar, a avut o sesiune de filmări la Curtea Domnească, dar și la alte obiective turistice din Târgoviște și din apropierea capitalei județului nostru”, a scris, pe Facebook, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Turnul Chindiei, restaurat

Lucrările s-au finalizat în această vară, iar în perioada 1 - 5 iunie, de zilele judeţului Dâmboviţa, el a fost deschis publicului, fiind marcată atunci împlinirea a 510 de ani de atestare documentară.

Turnul Chindiei a fost reabiliat, în cadrul unui proiect ce a urmărit valorificarea durabilă, prin conservare şi protejare, a patru obiective istorice: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” şi Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.

Valoarea proiectului implementat de CJ Dâmboviţa a fost de aproximativ 20 milioane lei, fonduri europeane.

A doua reabilitare a Curții Domnești

Aceasta este a doua reabilitare a Curţii Domneşti din Târgovişte. În 2008, cu termen de realizare de trei ani, au demarat lucrări de restaurare la Curtea Domnească, cu fonduri europene. Costurile s-au ridicat la 3,5 milioane de euro.

Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă un complex de clădiri şi fortificaţii medievale ce au avut rol de reşedinţă a unor voievozi ai Ţării Româneşti. Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân. Dezvoltarea şi extinderea fortificaţiilor s-au făcut însă o jumătate de veac mai târziu, posibil în timpul domniei lui Vlad Dracul sau chiar în timpul lui Vlad Ţepeş.

După mijlocul veacului al XV-lea, fortificaţiile Curţii Domneşti devin cele mai mari din ţară, şanţul de apărare, lat de aproximativ 20-24 de metri şi adânc de patru metri, fiind întărit cu pari de lemn dispuşi oblic în mal.

Aflat în incinta Curţii Domneşti, Turnul Chindiei este monument emblematic pentru municipiul Târgovişte, fiind construit în jurul anului 1460.

În perioada 2008-2011 a avut loc celebra reabilitare cu termopane la Curtea Domnească. Proiectul european a avut o valoare de 3,5 milioane de euro. Refacerea monumentului istoric a fost avizat şi apoi criticat de Ministerul Culturii, care a lansat în toamna anului trecut un cod al patrimoniului în care sunt arătate cu degetul lucrările de acolo.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite