Cât de reală este ipoteza mormântului lui Vlad Ţepeş la Curtea Domnească şi în ce loc ar mai putea fi îngropat cel mai sângeros domnitor din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologii cred însă că Vlad Ţepeş ar putea fi înmormântat în alt loc celebru: Mănăstirea Dealu
Arheologii cred însă că Vlad Ţepeş ar putea fi înmormântat în alt loc celebru: Mănăstirea Dealu

Arheologii din Târgovişte continuă să facă vâlvă în ţară cu descoperirile lor. După ce un grup condus de profesorul Marin Cârciumaru a găsit cea mai veche statuetă Venus, de 23.000 de ani, în Poiana Cireşului (Piatra Neamţ), la Curtea Domnească apar noi vestigii care pun în lumină viaţa medievală de dinaintea lui Mircea cel Bătrân. Specialiştii nu exclud varianta ca, la un moment dat, să dea peste mormântul lui Vlad Ţepeş.

Descoperirile de la Curtea Domnească îi fac pe istorici să creadă, că, la un moment dat, ar putea da chiar peste mormântul lui Vlad Ţepeş, care încă nu a fost descoperit până acum. 

“E o supoziţie cum că mormântul lui Vlad Ţepeş se află la Comana, dar nu a fost descoperit niciun mormânt al său până acum. Sperăm să îl descoperim la Târgovişte. Ar exista o posibilitate să se afle sub Turnul Chindiei, la Biserica Paraclis, sau la Mănăstirea Dealu, acolo a existat o biserică foarte veche, cea de dinaintea lui Radu cel Mare. E posibil orice”, ne-a spus Florin Petrică, istoric în cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte.

Teoria ar avea la origini faptul că Vlad Ţepeş şi-a trăit cea mai mare parte a domniei sale la Târgovişte. Tot de Târgovişte este legată şi celebra metodă de pedepsire, trasul în ţeapă, care i-a adus numele voievodului.

Posibil loc, Mănăstirea Dealu – necropola domnească

Arheologii cred însă şi că Vlad Ţepeş ar putea fi înmormântat în alt loc celebru: Mănăstirea Dealu.

“Până acum am săpat în mai multe locuri şi lângă Turnul Chindiei şi în Curtea Domnească, dar nu am dat de vreun indiciu care să ne conducă la această ipoteză. Este o variantă totuşi de luat în seamă. Şi anume, Mănăstirea Dealu. Acolo ştim că sunt îngropate rămăşiţele mai multor voievozi, printre care şi capul lui Mihai Viteazul. Sunt morminte acolo care nu au fost cercetate niciodată. Însă sunt slabe şanse să aibă loc săpături la Mănăstirea Dealu în viitorul apropiat”, a mai spus Florin Petrică.

image
image

FOTO: Racla în care se află capul lui Mihai Viteazul

Vlad Ţepeş a fost asasinat la sfârşitul lunii decembrie 1476, în a treia domnie. Corpul său a fost decapitat şi capul trimis sultanului, care l-a aşezat într-o ţeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Ţepeş. S-a emis ipoteza ca „Drăculea“ ar fi fost îngropat la Mănăstirea Snagov, pe o insulă din apropierea Bucureştilor. Examinările recente au arătat că „mormântul“ lui Ţepeş de la mănăstire conţine doar câteva oase de cal datate din neolitic şi nu rămăşiţele adevărate ale domnului valah. După opinia reputatului istoric Constantin Rezachevici, mormântul acestuia ar fi pe locul mănăstirii Comana, ctitoria voievodului.

Ultimele descoperiri

Un mormânt ce conţinea fragmente dintr-o ţesătură scumpă, cu fire de aur şi argint, a fost descoperit săptămâna trecută. De asemenea, au mai fost dezgropate câteva monede, un cavou de piatră şi numeroase fragmente ceramice. 

Arheologii medievişti de la Curtea Domnească au făcut noile descoperiri în zona Turnului Chindia, urmele unei vechi fortificaţii, cu ziduri şi turnuri construite din cărămidă. Această amenajare defensivă a fost demantelată, cred arheologii Petru Virgil Diaconescu şi Florin Gabriel Petrică, în momentul când perimetrul reşedinţei domneşti a fost mărit.

image

Noua şi importanta descoperire arheologică a fost pusă în legătură cu existenţa şi funcţionarea “drumului Brăilei”, care traversa şi oraşul medieval Târgovişte, iar zidul şi turnul de cetate recent descoperite ar putea fi mai vechi decât domnia lui Mircea cel Bătrân.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite