Târgovişte: Sensei Dumitru Alexandru aduce la Târgovişte medalii mondiale pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Sensei Dumitru Alexandru aduce la Târgovişte medalii mondiale pe bandă rulantă
Târgovişte: Sensei Dumitru Alexandru aduce la Târgovişte medalii mondiale pe bandă rulantă

Fiind un mare admirator al culturii asiatice, la 15 ani, Dumitru Alexandru a început să practice judo la Clubul Şcolar de Petrol Câmpina. La finele anilor 70, admis fiind la Şcoala Militară, Dumitru Alexandru a continuat judo-ul la Metalul Roman, ASA Piteşti, Gloria Armata Târgovişte şi Oţelul Târgovişte.

„La Roman făceam antrenamente fizice alături de campioana olimpică de atletism Maricica Puică. Am avut rezultate notabile. Am ieşit de două ori campion la Balcaniada Armatelor”.

A început să practice karate cu un japonez venit să construiască Oţel-Inoxul

Prima experienţă legată de „calea mâinii goale (karate-do)”, a avut-o în perioada în care la Târgovişte se construia întreprinderea Oţel-Inox. Printre cei care ajutau la pornirea acestei fabrici se aflau şi foarte mulţi japonezi.

 „Unii erau instructori de kendo, karate sau jujitsu. Mi-a plăcut respectul lor faţă de sala, faţă de sport. Făceau curăţenie în sală după fiecare antrenament. Erau foarte disciplinaţi”, îşi aminteşte Sensei Alexandru.

„În acea perioadă am început să practic karate, alături de unul dintre instructorii japonezi, îl chema Kouda, un căpitan de armată, practicant de jujitsu şi de Florin Pătraşcu, cel care avea să aducă Shorin-Ryu în Dâmboviţa. Pătraşcu a avut posibilitatea să plece o perioadă în Anglia, acolo unde a studiat şi de unde s-a întors cu foarte multe cunoştinţe şi cărţi de Shorin-Ryu, un stil de arte marţiale ce provine din Okinawa”.

Este membru fondator al Federaţiei Române de Arte Marţiale

După revoluţie, Dumitru Alexandru, unul dintre cei care au pus bazele Federaţiei Române de Arte Marţiale, şi-a deschis propriul dojo de shorin-ryu(sala de antrenament pentru arte marţiale), iar rezultatele au fost extraordinare.

Unul dintre cei mai vechi elevi ai săi, Andrei Tamaş, care este legitimat la Rapid, a obţinut anul acesta într-o competiţie internaţională, la Kiev medalia de aur cu echipa la kumite. De asemenea Costache Vlad, acum legitimat la clubul Dinamo, este Campion European şi Mondial la kata şi kumite interstiluri.

Fiica lui Alexandru, Dumitru Alexandra practică şi ea shorin-ryu şi este multiplă campioană europeană de juniori şi cadeţi la kata interstiluri.

A studiat nunchaku alături de un mare maestru japonez

În fiecare an, Alexandru participă la seminarii internaţionale alături de cei mai mari maeştrii ai acestui sport la nivel mondial şi cu aceste ocazii a studiat kobudo (stil de arte marţiale care presupune folosirea uneltelor agricole pentru apărare).

El a fost instruit în arta mânuirii nunchaku-lui (unealtă agricolă folosită în Okinawa la treierarea orezului) de către Eihachi Ota, 9 dan shorin-ryu kobudo, un mare maestru internaţional.

Întrebări şi răspunsuri
Ce calităţi trebuie să aibă un sportiv pentru marea performanţă în artele marţiale ?
Sunt unii tineri care au calităţi native ce ţin de motricitate. Mie îmi este suficient să văd trei, patru mişcări ale unui precticant de arte marţiale pentru a-mi da seama de viitorul său. Nu are importanţă ce centură ai, aceea este doar o cârpă care-ţi ţine nădragii.

Cu ce se deosebeşte shorin-ryu de celelalte arte marţiale ?
Shorin Ryu Okinawa se distinge faţă de alte tipuri de karate prin faptul că se studiază forme tradiţionale de autoapărare şi mai puţin cele competiţionle.Se poate spune că acest tip de arte marţiale nu este doar un sport ci şi un mod de viaţă care ajută oamenii să se regăsească pe ei înşişi.

Ce-i place
Îmi place să merg cu bicicleta, chiar şi acum ies seara şi mă plimb. Iubesc şi înotul, iar când eram tânăr mergeam şi la shi. Am fost campion balcanic al armatelor la biatlon.

Ce nu-i place
Tinerii din ziua de astăzi nu se mai îndreaptă către sport. Generaţiile trecute erau mai ambiţioase, aveam sportivi care lucrau şi acasă pentru a-şi perfecţiona stilul.

Profil:
Nume: Dumitru Alexandru
Data naşterii: 17.03. 1957
Locul naşterii: Horodiştea, Botoşani
Stare civilă: căsătorit, o fată
Studii: Facultatea de educaţie fizică şi sport, specializarea judo

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite