Târgovişte: Adrian Robu, fotograful de pe tanc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Adrian Robu, fotograful de pe tanc
Târgovişte: Adrian Robu, fotograful de pe tanc

Adrian Robu este mereu cu aparatul foto în apropiere. Pasiunea, iar mai apoi meseria, l-au făcut să fotografieze peste 10.000 de oameni în cei 32 de ani de experienţă. Deşi a început activitatea ca tanchist, de ani buni este fotograful garnizoanei Târgovişte.

Adrian este unul dinte cele mai cunoscute personaje din armata târgovişteană. Şi asta pentru că, în faţa sa au stat, de-a lungul timpului, fie zâmbind, fie în poziţie de drepţi, zeci de mii de oameni. Pentru poză. Dar pentru a ajunge atât de cunoscut iar pozele sale atât de lăudate, Adrian Robu a trecut de şcoli militare şi de instrucţiile cu tancul.

I-a plăcut armata încă de mic

Adrian a îndrăgit armata încă din clasa a VIII-a. După ce a citit o carte numită „Patru tanchişti şi un câine”, a ştiut imediat că acesta este visul lui: să conducă tancuri. A intrat la Şcoala Militară de Subofiţeri din Piteşti  la specializarea tancuri şi a devenit tanchist cu acte în regulă în 1985. Cum a terminat şcoala s-a mutat la Târgovişte pentru a mânui tancurile de aici. Deşi nu avea pe nimeni în oraş, Adrian s-a acomodat repede şi şi-a făcut mulţi prieteni.

Fotografia, cel mai mare hobby

Tot din copilărie, Adrian Robu şi-a descoperit şi pasiunea pentru fotografie, un hobby ce avea să îi influenţeze întreaga viaţă. În anii liceului a văzut în casa unui coleg de-al său o cameră foto şi un laborator de developare. De aici până la a exersa fotografia nu a fost decât un singur pas. „Am lucrat pe toate aparatele, de la cele vechi, ruseşti, până la cele actuale, ultraperformante. Sfatul pe care colegul meu mi l-a dat a fost să nu trec la fotografiile color până nu le stăpânesc la perfecţie pe cele în alb-negru, ceea ce m-a ajutat foarte mult în demersul ca fotograf”, spune Adrian.

După 17 ani de tanc, a trecut la camera foto

După 17 ani petrecuţi ca tanchist, Adrian Robu a devenit, în 1987, fotograful Garnizoanei Târgovişte. Din această funcţie a participat la toate manifestările din judeţ în care a fost implicată şi armata. A ajuns repede apreciat şi a reuşit să se impună în rândul fotografiilor din România prin premiile numeroase pe care le-a câştigat, precum cel de la festivalul de umor cazon de la Sibiu.

Fotografiază doar ce e frumos

Despre fotografiile realizate de el, Adrian Robu spune că sunt doar pozitive. „Nu am folosit niciodată aparatul ca o armă. Mi-a fost şi i-am fost mereu prieten şi am încercat să prin mereu frumosul din om. Am demonstrat, de-a lungul timpului, că nu există om care să nu fie fotogenic”, spune fotograful garnizoanei.

Amintiri frumoase, prinse pe cameră

Din zecile de mii de poze pe care le-a făcut de-a lungul carierei sale, Adrian Robu îşi aduce aminte cu drag de cele care l-au pus în posturi inedite. „M-am urcat pe o cuşcă de câine fără să îmi dau seama, pentru a prinde un grup mai mare de oameni în poză. După ce am reuşit fotografia, am constatat că respectiva cuşcă era ocupată de un pur-sânge maidanez care mă privea fix în obiectivul aparatului”, povesteşte fotograful.  Tot dorinţa de a prinde cadre spectaculoase l-a făcut să se caţere pe un stâlp de înaltă tensiune pentru a fotografia un peisaj, deşi are rău de înălţime.

Familia, cel mai des în poze

Deşi fotografiază zilnic la serviciu, Adrian Robu nu îşi lasă pasiunea la uşă atunci când ajunge acasă. Şi în familie face poze şi recunoaşte că sunt foarte rare momentele în care lasă camera foto din mână.

Ce-i place:
Îi plac oamenii punctuali, corecţi şi sinceri. Îi apreciază foarte mult pe cei care vor să reuşească în viaţă şi în carieră şi pe cei care ştiu unde vor să ajungă. Iubeşte peisajele frumoase din România, indiferent de anotimp, şi este de-a dreptul îndrăgostit de familia sa.

Ce nu-i place:
Urăşte să fie fotografiat, pentru că în ziua de azi fotografia este o armă cu care se poate face mult rău şi pentru că nu ştie dacă cel care va face poza va reuşi să îi prindă latura frumoasă.

Întrebări şi răspunsuri:

Dacă nu aţi fi fost în armată, unde v-aţi fi aflat astăzi?

Aş fi fost probabil mecanic sau şofer. M-a atras întotdeauna puterea motoarelor. Când am mers prima oară cu tancul, ca militar în termen, m-am simţit cel mai puternic om de pe pământ.

Ce este pentru dumneavoastră fotografia?

Este un mod de a fi, de a trăi. Nu concep viaţa fără fotografii. Ele reprezintă istorie, viaţă. O poză devine mai valoroasă cu cât trece mai multă vreme peste ea iar efectul pe care îl are o fotografie revăzută după mulţi ani nu poate fi înlocuit cu nimic altceva.

Profil:
Nume: Adrian Robu
Data naşterii: 21.07.1963
Locul naşterii: Străuane, Vrancea
Ocupaţie: subofiţer Garnizoana Târgovişte
Familie: căsătorit, un băiat


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite