Silviana Uţa, creatoarea de personaje ciudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de 17 ani scrie proză poezie şi joacă în piese de teatru, ceea ce face ca aceasta să fie un elev polivalent.

La 17 ani, Silviana Uţa este un elev model şi nu există activitate în care să nu se implice, mai ales dacă este educativă. În timp ce alţi adolescenţi de vârsta sa se bucură din plin de vacanţă, distrându-se prin ieşiri în oraş sau mers la piscină, tânăra elevă se relaxează prin participări la cursurile organizate de un grup de profesori voluntari americani de la Peace Corps. „Cursurile americanilor mi se par foarte interesante şi particip cu drag la ele. Cred că este o activitate relaxantă şi distractivă pentru începutul vacanţei”, afirmă Silviana.

„Fur din mine pentru personajele mele”

Îi place să scrie proză despre lucruri normale, nu despre poieni şi păduri, spune ea, care le consideră lucruri banale cărora nu le dai importanţă. Scrie şi poezii, pe care le consideră a fi „cretinuţe”, copilăreşti şi totuşi care transmit un mesaj. „Din clasa a cincea am tot scris proză, la început mai descriptivă, dar acum a început să-mi placă să scriu despre lucruri normale, care în textele mele capătă o semnificație, asta probabil și datorită faptului că îmi place să găsesc dedesubturi și răspunsuri pentru orice. Îmi place să încerc să creez personaje care par ciudate, dar nu sunt altceva decât o combinație de trăsături ale oamenilor pe care îi cunosc și de cele mai multe ori fur din mine pentru personajele mele. De foarte puțin timp am început să scriu iar poezie, am mai scris şi când eram mai mică. M-am apucat dintr-o prostie, am stat o zi întreagă bolnavă, la pat, am ascultat numai Ada Milea și am făcut un set de vreo șapte poezii pe care le-am intitulat «Cretinuțe», pentru că așa sunt, niște poezii care par copilărești, dar prin care am încercat să spun mai mult decât vorbe. Chiar a început să-mi placă să scriu poezii, mi se pare că prin cuvinte puține spui multe. Acesta este și stilul meu: succint”, spune aceasta.

Joacă în piese de teatru

Îi place să joace în piese de teatru şi o face cu mare plăcere de la o vârstă fragedă. La toamnă va juca în prima sa piesă de teatru serioasă, al cărei scenariu este scris de o altă tânără elevă, Laura Vasile. „Am început să cochetez cu teatrul încă de mică. Prin clasa a patra am participat la primul meu concurs important, la București, unde am recitat o poezie de Ana Blandiana și am și câștigat premiul III, ceea ce a însemnat enorm pentru mine la vârsta aceea. Și de atunci am ținut-o cu recitări în fiecare an la Concursul Artistic al Elevilor. Am urmat apoi opționalul de teatru în limba engleză la școală, unde în fiecare an aveam câte o reprezentație pe semestru. De anul trecut însă am început teatrul cu adevărat, de când am intrat în trupa liceului, condusă de Doru Mareș, iar la toamnă o să joc în prima mea piesă de teatru serioasă, să-i zic așa, deși este foarte nonconformistă, după părerea mea. Mi-ar plăcea mult de tot să merg pe acest drum, dar nu cred că asta o să fac pe viitor”, mărturiseşte adolescenta.

Ce-i place:
„Îmi place marea, atât ziua, cât şi noaptea. Îmi plac oamenii care nu se sfiesc să arate cine sunt, dar să nu arate prea mult, în același timp. De asemenea, îmi plac zilele în care stai «să-ți faci inventarul» cu ce ai făcut în ultima vreme. Îmi plac filmele cu Audrey Hepburn.”

Ce nu-i place:

„Nu îmi plac oamenii care întârzie sau care nu se ţin de cuvânt. Nu-mi plac nici copiii răsfăţaţi.”

Întrebări şi răspunsuri
Ce alte pasiuni mai ai?
„O altă mare pasiune a mea este cititul. Sunt membră a clubului de lectură de la Colegiul Naţional «Nicolae Titulescu». În ultimii doi ani am citit cărţi foarte diferite, dar preferatele mele rămân «Portretul lui Dorian Gray» de Oscar Wilde şi «Portocala mecanică» a lui Burgess. Sunt cărţi care descriu perioade diferite din culturi diferite, dar care în esenţă prezintă acelaşi lucru: partea întunecată a societăţii. În general îmi plac cărțile care au un subiect realist, dar care sunt îmbrăcate într-o poveste fantastică.”

În ce activităţi mai eşti implicată?
„M-am implicat în mai multe activități ale liceului, luna trecută am fost chiar în Italia cu un proiect Comenius al liceului din care am învățat multe lucruri despre un stil de viață sănătos, dar și despre culturile altor țări europene.”

Profil.
Născută. 1 iulie 1993, Pucioasa.
Studii. Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, clasa a XI-a.
Familie. Mai are un frate.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite